Art2Work wil jongvolwassenen zonder diploma nieuwe kansen bieden op de arbeidsmarkt. Echte werkervaring en intensieve coaching staan voorop in hun toekomstplannen. “Bij ons geen grijze trajectbegeleiding van amper 20 minuten per maand.”
Art2Work helpt laaggeschoolden aan werk: 'Elke dag leren van professionals'
De vierde verdieping van de Malterie op de BelleVue-site is sinds de aankoop door de gemeente Molenbeek in 2008 gereserveerd voor het Art2Work-project. Nu is de plek nog in een stoffige ruwbouwstaat. Tegen oktober van dit jaar moet de vloer volledig ingericht zijn.
Dan trekt het team van de organisatie pas echt al haar activiteiten op gang. Algemene coaching, begeleiding bij een startjob of een stageplaats en zelfs bij het oprichten van een eigen zaak maken daarvan deel uit.
Technics2Start is het eerste werkervaringstraject van Art2Work dat nu al jongeren begeleidt. “Teams van acht jongeren krijgen werk in de culturele- en evenementensector”, legt directeur Wim Embrechts uit. Ze bouwen podia op voor grote zomerfestivals, of werken bijvoorbeeld als roadie op het podium in Flagey. Van de tot nu toe zestig begeleide jongeren kreeg ongeveer tachtig procent een job te pakken."
Solidariteit onder collega’s
Cedric Soree werkt intussen twee maanden bij deze technische ploeg. “Ik leer elke dag nog dingen bij. Zeker wanneer ik met een zeer professionele ploeg werk, zoals in Vorst Nationaal. Mijn taken zijn zeer divers, van techniek zoals belichting tot security.”
Door het hechte ploegwerk heeft Cedric een gevoel van onderlinge solidariteit gekregen. “Op termijn wil ik misschien mijn eigen zaak starten. Ik weet nog niet in welke sector, maar ik ga wel nog mijn getuigschrift proberen halen.”
Elke dag op tijd
“De bedoeling is om de echte realiteit van werken te leren kennen, zoals gewoon elke dag op tijd komen. Ze moeten zeker niet doorgroeien in de cultuursector”, zegt Wim. Jongeren die het traject, van maximum één jaar, afwerkten, kwamen bijvoorbeeld al terecht bij Ikea, Colruyt en Brussels Airport.
Coaching maakt ook deel uit het toekomstplan van Art2Work. Liefst zo actief mogelijk, intenser dan de eerder bureaucratische werking van Actiris, aldus Embrechts. “We zoeken daarvoor naar een flexibele manier. Niet achter bureaus of via formulieren.”
“In de eerste week warmen we op met klimmen, boksen, dansen. In het begin zitten we niet statisch rond de tafel met de jongeren. Daarna komen er natuurlijk ook meer traditionele coaching gesprekken. We hebben daarbij aandacht voor ieders verhaal.”
Lokale rolmodellen
Ook met die verzamelde verhalen wil het project verder. “Tegenslagen, inspiratie en keerpunten kunnen leiden tot nieuwe inzichten bij de jongeren. Zowel zij als onze coaches moeten zich blootgeven”, zegt Wim Embrechts.
Art2Work wil op basis van die verhalen pedagogisch materiaal maken, maar ook voorstellingen met het cultuurveld. “Zo kunnen we de beeldvorming van de jihadisten in Molenbeek doorbreken. Dat moeten niet alleen succesverhalen zijn. Ook complexe verhalen kunnen op lokaal niveau mensen inspireren en zorgen voor nieuwe rolmodellen”, besluit Embrechts.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.