Atelier du Trapèze: succesverhaal tegen wil en dank

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
25/10/2009
Op de overdekte binnenplaats van School nr. 10 in de Grote Bosstraat hangen allerhande netten en trapezes. L'Atelier du Trapèze geeft er na de schooluren les. De club is wijd en zijd bekend en betaalt daar een beetje een prijs voor: "We hebben al een wachtlijst moeten aanleggen."

Nicolas Eftimov (43), de huidige voorzitter van L'Atelier du Trapèze en lesgever in de school, vertelt hoe het bijna afgelopen was met de circusschool. "Fill De Block en Nanou Peeters, de twee oprichters, wilden er na negentien jaar mee stoppen en na hun pensioen naar Frankrijk verhuizen," zegt hij. "De Block is een grote naam in de circuswereld: hij heeft onder andere voor Céline Dion gewerkt. Op hun vraag ben ik gestopt als lesgever aan de nationale circusschool van Parijs en ben ik hier begonnen."

Eftimov werkte als trapezist in circussen over heel Europa. In Schaarbeek kreeg hij een club in handen die goed draaide, met dank aan de Franse gemeenschapscommissie Cocof en het ministerie van de Franstalige Gemeenschap, die subsidiëren. "Zij zorgen ervoor dat we al het materiaal krijgen dat we nodig hebben en dat de prijzen niet te hoog liggen."

"L'Atelier du Trapèze is een school voor vliegende trapeze : de artiest voert figuren uit aan de trapeze, samen met anderen. We nemen er ook nog een paar andere circusdisciplines bij die in de lucht worden uitgevoerd. Alles welbeschouwd hangen we altijd in de lucht."

Dragone
Het atelier is open van maandag tot en met vrijdag van 16 tot 21 uur. Tijdens de schoolvakanties worden er ook stages gegeven. De leerlingen zijn zowel recrean­ten als professionals. "Profs in om het even welke circusdiscipline in de lucht kunnen bij ons terecht. Om te trainen bijvoorbeeld - wij staan hen dan bij. We kunnen ook nummers voor hen creëren. Soms gebruiken ze de ruimte gewoon als trainingsruimte. Ze oefenen soms samen met onze leerlingen. Velen van hen zijn ondertussen zelf professional geworden."

De profs die over de vloer komen, zijn niet van de minsten. "Sommigen komen speciaal naar hier om te trainen, uit Spanje, Zwitserland of Zweden. Hier zijn bijvoorbeeld ook al artiesten van de show van Dragone komen trainen."

Spierballen

De renommee van de club en het feit dat er weinig van dit soort clubs zijn in Brussel en zelfs in Europa, hebben zo hun gevolgen. Ondanks de grootte van de zaal wordt er maar een beperkt aantal leerlingen toegelaten. "Ik ben mensen beginnen weigeren," zegt de voorzitter. "Ik heb nu al een wachtlijst met een twintigtal namen op. We kunnen er geen mensen meer bijnemen, anders gaat de kwaliteit van de lessen achteruit. In het weekend openen is wel een idee, daar denken we over na."

De lessen beginnen met een halfuur opwarming, gevolgd door het eigenlijke werk aan de trapeze. In tegenstelling tot wat de meesten denken, zijn spierballen niet nodig. "En thuis hoef je niet speciaal extra te werken. Je hoeft geen ongelooflijke atleet te zijn of grote bicepsen te hebben om dit te kunnen. Met balanstechniek en timing kom je al een heel eind. En je moet natuurlijk durven."

"Het is verslavend. De eerste keer heb je schrik, maar daarna ben je vertrokken. Je wilt het telkens weer doen. De sfeer is hier ook heel goed. En dat is nodig, want hier draait alles om vertrouwen."

"Echte ongevallen zijn hier nog niet gebeurd - wat kleine brandwonden door de koorden, dat is alles. We hebben dan ook een veiligheidsnet en harnassen. Als iemand genoeg vertrouwen heeft én het kan, dan laten we het zonder harnas doen. Maar ze moeten zich eerst bewijzen. Want wie er mentaal niet klaar voor is, kan fouten gaan maken. Veiligheid voor alles."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni