Atlas bundelt archeologische vondsten per gemeente
Wist u dat er bij het Brussels Gewest negen archeologen en restaurateurs werken? Zij buigen zich over vondsten die ontdekt zijn in de negentien Brusselse gemeenten.
Tijdens werken aan de kelder van het bekende café Greenwich in de Kartuizersstraat botste men bijvoorbeeld op een opmerkelijke pot. "Het is een houten kom die gevonden werd op de bodem van een beerput," zegt archeologe Ann Degraeve. "We vermoeden dat de pot uit de zestiende eeuw komt, maar omdat hij op de bodem lag kan hij nog ouder zijn. Een vondst die zo goed bewaard gebleven is hebben we nog niet gehad."
In de archeologische atlassen staat een overzicht van de sites waar mogelijk interessante vondsten te ontdekken zijn. Van bijna elke gemeente bestaat nu al zo'n atlas. Die informatie wordt ondermeer gebruikt bij het uitreiken van bouwvergunningen.
"Als we een archeologische clausule willen toevoegen aan een bouwvergunning hebben we daar een objectief middel voor nodig om te evalueren," weet Degraeve. "In die atlassen wordt het archeologisch potentieel per gemeente omschreven."
In 2010 verschenen de volumes over Ganshoren, Oudergem en Haren. Dit jaar is het de beurt aan Laken en Neder-Over-Heembeek, die de atlasreeks afsluiten. Tegen het einde van de huidige legislatuur moeten de gegevens ook te consulteren zijn via een website.
1 miljoen euro voor archeologie
Afgelopen jaar investeerde het Brussels Gewest ongeveer 1 miljoen euro in het archeologiebeleid. Ongeveer de helft ging naar grootschalige opgravingen en opmetingen. De overige 500.000 euro werd onder andere besteed aan de activiteiten van het Archeologielaboratorium van de Directie Monumenten en Landschappen
De verschillende archeologische vondsten worden bewaard in de depots van de dienst archeologie in het CCN in het Noordstation.
Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.