In een reactie op de getuigenis van leraar David Degreef, die een job in een Brusselse school liet staan omdat hij zijn leerlingen niet mocht vertellen dat hij homo was, raadt de directeur-generaal van het Brusselse openbaar onderwijs leraren aan voorzichtig te zijn met uitspraken over hun privéleven.
Baas Brussels onderwijs over homoleraar: ‘Voorzichtig met uitspraken over geaardheid’
David Degreef (31), die al acht jaar samenwoont met zijn partner en in december met hem getrouwd is, mocht als leerkracht beginnen in het tweede leerjaar van een basisschool van het stedelijk onderwijs in Brussel. Maar de directrice vroeg hem zich niet te uitdrukkelijk te uiten als homoseksueel.
In een massaal gedeelde post op Facebook liet Degreef vorige week weten dat hij om die reden de job niet aanvaard had. “Jammer genoeg werd er tussen de soep en de patatten verteld dat ik niet mag vertellen wat ik ben... Wat??? Homo dus... En getrouwd met een fantastische man. "Ook niet als de kinderen er zelf naar vragen?" (Want dat doen ze steeds!) Het antwoord was nee. (…)
“Ik heb laten weten dat ik geen meester word. Ik ben trots op wie ik ben. Iedereen mag dat weten. Autochtoon, allochtoon, geel met roze stippen, oud of jong, zij die er klaar voor zijn maar ook zij die hun ogen sluiten voor diversiteit. Ik kruip niet terug in de kast. Hoe kan ik kinderen leren te allen tijde zichzelf te zijn als ik het zelf niet mag? Ik zet geen stap terug. Dat wordt al te veel gedaan, angstaanjagend veel...”
In een reactie maandag benadrukt de directeur-generaal van het openbaar onderwijs van de stad Brussel, Charles Huygens, de neutraliteit van het beroep.
“We raden leraren steeds aan voorzichtig te zijn met uitspraken over het privéleven, of dat nu over godsdienst, politieke overtuigingen of geaardheid gaat", aldus Charles Huygens. "We vinden het spijtig dat David Degreef hier noch met de directrice, noch met ons een gesprek over is aangegaan en nodigen hem hierbij uit contact op te nemen.”
Op de VRT legt Huygens later ook uit waarom hij die terughoudendheid belangrijk vindt. "We leven in een grote stad en daar zijn mensen van verschillende origine met verschillende overtuigingen. Daarom moeten we een minimum aan regels laten respecteren."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.