De bastaardkikker (groene kikker) die in 2005 niet meer in Brussel voorkwam, is dit voorjaar in verschillende vijvers en moerassen in het Gewest herontdekt. Ook de muurhagedis heeft zich als nieuwe soort gevestigd, zo meldt Natuurpunt.
Bastaardkikker opnieuw in Brusselse vijvers
Lees ook: Tel eens kikkers en amfibieën in de tuin
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt een nieuwe amfibieën- en reptielenatlas opgemaakt. De vorig dateerde namelijk al van 2005. Natuurpunt en Natagoria mobiliseerden de voorbije maanden hun achterban en sinds 2017 kwamen al bijna 600 vaststellingen binnen.
Meer meldingen in laatste drie maand dan voorbije vijf jaar
Het gaat vooral om meldingen van gewone pad, bruine kikker en alpenwatersalamander, vaak voorkomende soorten in de top drie dus. Maar ook de kleine watersalamander, vinpootsalamander en zelfs vuursalamander werden regelmatig gemeld.
"In amper drie maanden tijd werden meer waarnemingen doorgegeven dan de voorbije vijf jaar", zegt woordvoerder Hendrik Moeremans van Natuurpunt over het succes van de actie. Samen met Natagora, en in opdracht van Leefmilieu Brussel, werd afgelopen weekend ook de publieksactie 'Kijk, een kikker!' gelanceerd.
Verrassing
Het inventarisatieproject leverde ook al enkele verrassingen op. "In de vorige atlas werd gemeld dat de bastaardkikker uitgestorven was in Brussel, maar dit jaar werd de soort herontdekt in het moeras van Ganshoren, de vijvers van Neerpede en de vijvers van de Bloemist van Stuyvenberg (Laken)", zegt woordvoerder Moeremans.
"Intussen heeft ook de muurhagedis zich als nieuwe soort in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gevestigd, met onder andere waarnemingen in Haren en Vorst. "Het atlasproject leert ook dat het aantal exotische schildpadden in de regio sterk is toegenomen."
Nog tot eind 2019 wordt de verspreiding van amfibieën en reptielen in het Gewest in kaart gebracht. Waarnemingen kunnen via www.herpetobru.be doorgegeven worden. Op die site staat ook meer achtergrondinformatie over de soorten die in Brussel voorkomen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.