'Bedrijf misbruikte stakingsrecht', dwangsom voor Brussel van de baan

SDS
© brusselnieuws.be
09/09/2014

De Brusselse rechter geeft de vakbonden gelijk in hun geschil met schoonmaakfirma BM&S. Die had van de rechtbank eerder de toelating gekregen om een stakingspost op te heffen. Met de nieuwe uitspraak is ook de dwangsom die aan de Stad Brussel en de gemeente Schaarbeek werd opgelegd als hun politiediensten niet tussenbeide kwamen, meteen van de baan.

Dat meldt de advocaat van de stakende werknemers, Jan Buelens.

De stakingspost staat aan de werkplaats van de NMBS in Schaarbeek-Vorming (op het grondgebied van de Stad Brussel). Daar staat BM&S in voor het reinigen van treinen.

De staking brak drie weken geleden spontaan uit nadat BM&S twee vakbondsafgevaardigden ontsloeg en de contracten van drie langdurige interim-medewerkers stopzette.

Op 28 augustus verkreeg de directie van BM&S van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg eenzijdig dat de stakingspost moest worden opgeheven, binnen de redenering dat werkwillig personeel anders niet aan de slag kon.

De vakbonden gingen tegen die uitspraak in beroep, en de rechtbank volgt hen daar nu in. Volgens advoaat Buelens heeft ze geoordeeld dat BM&S stakingsbrekers probeerde binnen te krijgen en ook de rechtbank voor dat doel te misbruiken.

Interimmers om staking te breken
“De rechter stipt aan dat schoonmaakbedrijf BM&S uitzendkrachten heeft willen aantrekken om de staking te breken en dat daarmee de wet werd overtreden omdat zij tijdens een staking niet mogen ingezet worden”, meldt de Algemene Centrale van het ABVV in een persmededeling.

BM&S zegt in La Libre dat ze zich nog beraadt over het vonnis, maar ontkent het gebruik van stakingsbrekers.

Omdat de rechtbank nu het eenzijdige verzoekschrift heeft verworpen, vervalt volgens advocaat Buelens ook de tweede beslissing in dit dossier. Dezelfde rechtbank had eerder immers ook de gemeente Schaarbeek en de stad Brussel veroordeeld tot het betalen van een boete van 10.000 euro per dag dat de politie de staking niet hielp breken. De politie weigerde volgens BM&S de deurwaarder bij te staan bij de uitvoering van het eerste vonnis, namelijk het opbreken van de stakingspost.

'Denken om scheiding der machten'
De opgelegde dwangsom aan de politie wordt door deskundigen als “zeer uitzonderlijk” bestempeld. Eén expert in arbeidsrecht omschreef het aan Brusselnieuws.be als: “Men kan zich hierbij vragen stellen in het licht van de scheiding der machten. Een rechter die, op straffe van een dwangsom, in het kader van een collectief conflict de uitvoerende (politionele) macht beveelt op te treden, staat hiermee toch wel wat op gespannen voet.”

De algemene secretaris van het ABVV voor de schoonmaaksector, Dominique Fervaille, laat weten dat de sociale dialoog bij BM&S intussen nog niet is hervat en dat de staking verdergaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni