In Brussel kan je voortaan op een reeks andere manieren begraven worden dan in een klassieke doodskist of door crematie. Daarmee wil de Brusselse regering tegemoet komen aan de vraag van moslims en joden om van deze stad hun laatste rustplaats te maken.
Begrafenis kan nu ook in lijkwade of karton
Tot vandaag liet een wet van 1971 enkel begraving en lijkverbranding of crematie toe in Brussel. Het parlement zette al in 2013 het licht op groen voor alternatieve begrafenismethoden, en op de laatste ministerraad voor het zomerreces heeft de Brusselse regering onder impuls van minister-president Rudi Vervoort (PS) de nieuwe regels rond lijkbezorging en begraafplaatsen goedgekeurd.
Wie niet gecremeerd of begraven wil worden, kan voortaan ook kiezen voor een ‘aquamatie’ of ‘humusatie’. Daarbij wordt het lichaam respectievelijk opgelost in een alkaline-wateroplossing van 96 graden of natuurlijk afgebroken via compostering in stro, gedroogd gras, houtsnippers en dode bladeren.
Eigen geloofsrituelen
Ook voor wie wel er voor kiest om ter aarde besteld te worden, zijn er voortaan alternatieven voor de klassieke doodskist. Een doodskist in karton is bijvoorbeeld veel milieuvriendelijker. De optie van een lijkwade zal dan weer om een andere reden een significant deel van de Brusselse bevolking aanspreken. Moslims en joden kunnen immers nu volgens hun eigen geloofsrituelen een laatste rustplaats krijgen in de stad. Tot nu werd hun lichaam vaak terug naar het land van hun (groot)ouders gebracht.
Assen uitstrooien ook buiten begraafplaatsen mogelijk
De nieuwe ordonnantie komt nog op andere vlakken tegemoet aan de verschillende religieuze en filosofische overtuigen die onze hoofdstad rijk is. Zo krijgen alle begraafplaatsen in Brussel voortaan een ‘multiconfessioneel’ perceel met respect voor de verschillende uitvaartrituelen, en worden ze ook uitgerust met een zaal voor het houden van neutrale begraafplechtigheden.
Tenslotte krijgen de gemeenten ook een grotere autonomie om zelf zones af te bakenen buiten de begraafplaatsen waar na een crematie assen mogen uitgespreid worden.
"Iedereen was al langer voorstander van deze alternatieven", zei minister-president Rudi Vervoort na afloop van de ministerraad. "We willen zo de verschillen tussen de verschillende geloofsrituelen respecteren."
Lees meer over: Samenleving , begraafplaats , lijkwade , doodskist , Rudi Vervoort
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.