De gemeente Schaarbeek stelt een begroting voor met een tekort van 3,9 miljoen euro.
Begroting Schaarbeek vier miljoen euro in het rood
De omstandigheden zijn er niet naar om een riante begroting op te stellen: de inkomsten dalen terwijl de noden stijgen, onder meer op vlak van veiligheid, scholen, woningen, OCMW, etc. Er is ook brute pech: Schaarbeek heeft de vorige jaren belastingen ingeschreven (op kantoren) die ze wellicht nooit zal kunnen innen. Belgacom en de VRT vechten die aan en Schaarbeek verliest het ene proces na het andere. Dat sloeg dit jaar een gat in de gemeentekas van 19 miljoen euro.
Schaarbeek stelt voor 2014 een begroting voor van om en bij de 200 miljoen euro. Het tekort bedraagt 3,9 miljoen. Dat is minder dan vorig jaar (8,6 miljoen). Burgemeester Bernard Clerfayt (FDF) hoopt op een begroting in evenwicht tegen 2016. Er wordt geen personeel ontslagen, maar er verdwijnen wel tientallen banen door natuurlijke afvloeiingen.
Weinig veranderingen aan inkomstenzijde. De personenbelasting daalt lichtjes, van 6,8 naar 6,6 procent. Daarmee zit Schaarbeek op het gewestelijk gemiddelde. De opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven daarentegen erg hoog. De gemeente probeert die tegelijk beter te innen. Dat kan door huizen met een ‘klein beschrijf’ en opgedeelde huizen te laten herevalueren door het ministerie van Financiën.
Ondanks de moeilijke begrotingsopmaak slaagt de gemeente er toch in om 54 miljoen euro opzij te zetten voor investeringen. Zo trekt de gemeente een eerste schijf van 685.000 euro uit voor een ondergrondse parking “in de buurt van het Colignonplein” en voorziet de gemeente 1,1 miljoen euro voor de bouw van een gloednieuwe ‘Melkerij’ in het Josaphatpark.
De Sint-Suzannakerk wordt gerestaureerd (5,5 miljoen euro) en de Apollosquare (1,3 miljoen euro) en het laatste deel van de Deschanellaan (1 miljoen euro) worden heraangelegd. De heraanleg van voetpaden wordt verdergezet (750.000 euro) en er wordt 10 miljoen geïnvesteerd in de scholen en crèches.
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.