Het AstraZeneca-vaccin zal in ons land enkel gebruikt worden voor 55-plussers. De regeling geldt al zeker voor de komende vier weken. Dat blijkt na overleg tussen de Belgische ministers van Volksgezondheid. Wie 55 jaar of jonger is, zal andere vaccins krijgen. Volgens Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie zal de impact op de Brusselse vaccinatiestrategie eerder beperkt blijven. "We zijn nog bezig met de 60-plussers."
België dient AstraZeneca-vaccin maand lang enkel toe aan mensen ouder dan 55
België gaat het coronavaccin van AstraZeneca een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 toedienen. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) aan VRT NWS, na het overleg met de Belgische ministers van Volksgezondheid. Ze bespreken het nieuwe advies dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) meegegeven heeft over de werking van AstraZeneca.
Het EMA meldde na onderzoek dat er een mogelijke link bestaat tussen de vaccinatie met AstraZeneca en 'zeer zeldzame gevallen van ongewone bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes'. Toch voerde het Europees Geneesmiddelenbureau geen leeftijdsgrens voor het vaccin in.
'Impact in Brussel beperkt'
Volgens Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie zal de impact van de nieuwe maatregel op de Brusselse vaccinatiestrategie eerder beperkt zijn. "Momenteel zijn we toch nog bezig met het inenten van 60-plussers," vertelt ze aan BRUZZ. "Deze week stonden er slechts 90 mensen jonger dan 55 ingeboekt voor een AstraZeneca-vaccin. Die zullen we nu een vaccin van Pfizer of Moderna toedienen."
Ook voor de komende weken schat Neven de impact relatief gering in. "Volgende week zou het aantal geleverde vaccins door AstraZeneca sowieso al beperkt zijn. Voor nadien zullen we vooral moeten kijken naar de mensen die een tweede dosis toegediend moeten krijgen. Maar vandaag is het nog iets te vroeg om de impact daarvan in te schatten."
Zeldzame bijwerkingen
De meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich voor bij vrouwen jonger dan 60 jaar en binnen de twee weken nadat ze het vaccin ontvangen hadden. Toch kan het EMA (nog) geen specifieke risicofactoren aanduiden die aanleiding kunnen geven tot de bijwerkingen. Noch leeftijd, geslacht of onderliggende aandoeningen zijn op dit ogenblik een duidelijk aanwijsbare oorzaak.
Het EMA benadrukte echter dat de voordelen van het vaccin nog steeds groter zijn dan de risico's en laat de EU-landen zelf beslissen wie ze met welk coronavaccin willen inenten. Sinds 18 uur zijn ook alle Europese ministers van Volksgezondheid virtueel bij elkaar gekomen om de violen te stemmen over een gezamenlijke Europese aanpak.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , AstraZeneca