De Belgische voetbalbond KBVB, ACFF, Voetbal Vlaanderen en de Pro League lanceren woensdag een video- en bewustwordingscampagne om racisme en discriminatie in het Belgisch voetbal aan de kaak te stellen. Daarin wordt iedereen opgeroepen om niet te zwijgen maar bij elk voorval van discriminatie aan de alarmbel te trekken.
Belgische voetbalwereld lanceert campagne tegen racisme en discriminatie
Lees ook: Anderlecht-verdediger Jorgensen ontloopt schorsing na gecontesteerde rode kaart tegen STVV
De campagne komt er twee jaar na de start van Come Together, het actieplan voor inclusief voetbal. Racisme, homofobie en seksisme worden in de campagne vergeleken met een tattoo.
"Zo'n tattoo symboliseert perfect hoe iemand letterlijk voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie, een vaak weerkerend element in de verhalen van slachtoffers", zo luidt het. "In de campagne wordt heel bewust gekozen voor een kind als hoofdrolspeler, omdat racisme en discriminatie vaak al op jonge leeftijd begint."
Meldingen
"We willen de mensen een spiegel voorhouden", stelt Samia Ahrouch, inclusiemanager bij de KBVB. "Discriminatie blijft jammer genoeg wekelijks meermaals gebeuren langs de Belgische voetbalvelden. Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen én vervolgens gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen."
Uit onderzoek van de KBVB en KU Leuven bleek dat 37 procent van de jeugdvoetballers de afgelopen twee jaar het slachtoffer van discriminatie werd. Bij meisjes gaat het zelfs om de helft van alle jeugdspeelsters. In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op de Belgische voetbalvelden, tegenover 237 in 2021. Veel incidenten worden niet gemeld.
Op 15 maart organiseert de KBVB in het kader van Come Together de Because We Care-conferentie met getuigenissen van drie slachtoffers van racisme en discriminatie, met Faris Haroun als moderator en Pierre Kompany als keynotespreker. Deze conferentie is het startschot van een jaar vol bewustmaking.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , KBVB , racisme , Voetbal