Er wordt momenteel druk getimmerd en geschilderd in het BELvue-museum. De permanente collectie is helemaal vernieuwd en zal in haar nieuwe vorm te zien zijn vanaf 21 juli. De zeven zalen van het museum zijn thematisch ingedeeld, met thema’s die nauw aansluiten bij de Belgische waarden. “We doen niet aan volksverheffing. Maar we willlen wel tonen dat we het hier goed stellen en onze basiswaarden expliciet maken.”
BELvue-museum rond waarden in Belgische samenleving
Afgelopen met de chronologische indeling van de Belgische geschiedenis in het BELvue-museum, dat af wilde van zijn wat stoffige imago. Jongeren en (andere) museumbezoekers kregen mee de kans om na te denken over de indeling van het museum, en een indeling naar thema kwam als winnaar uit de bus.
“Bezoekers willen het België van vandaag begrijpen”, zegt An Lavens, coördinator van het BELvue-centrum voor geschiedenis en democratie. “De thema’s die nu belangrijk zijn in de maatschappij, willen we hier verklaren vanuit de complexe Belgische geschiedenis: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Daardoor zijn we heel snel op een aantal basiswaarden in onze samenleving gestoten.”
In de tweede zaal, rond het thema welvaart, wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe belangrijk die was om sociale zekerheidssystemen te kunnen uitbouwen. Zo kunnen we bezoekers het belang laten zien van waarden als solidariteit, die niet altijd vanzelfsprekend waren. We laten zien dat de concrete uitwerking van die waarden ook mee kan evolueren.”
'Geen volksverheffing'
“Het moet niet paternalistisch worden, we doen niet aan volksverheffing. Het ligt ook niet in de Belgische aard om onze waarden al te sterk in de verf te zetten. Maar we willlen wel tonen dat we het hier goed stellen en onze basiswaarden expliciet maken. We willen het goede van onze samenleving en ons land tonen, om mensen zo genuanceerd mogelijk zelf te laten nadenken en tot hun eigen mening te komen over actuele thema’s.”
Want dat er in 2005 een centrum voor democratie kwam in het toenmalige Museum van de Dynastie, is omdat jongeren democratie als normaal en vanzelfsprekend zien, zegt Lavens. “Wij vinden het toch belangrijk dat ze weten vanwaar de democratie komt, dat onze grondwet in 1830 zeer vooruitstrevend was bijvoorbeeld. Zodat ze ook beseffen wat er op het spel staat.”
De nieuwe opstelling van de permanente collectie is ook geen verheerlijking van de Belgische geschiedenis. “We laten ook de spanningen zien die in de samenleving bestaan of bestaan hebben, rond de vergrijzing, taal of migratie bijvoorbeeld.”
Naast de zeven themazalen zal in de gangen van het museumgebouw ook een tijdslijn van de Belgische geschiedenis lopen, die helemaal uitgelegd wordt aan de hand van voorwerpen, een beetje zoals de canon van de Nederlandse geschiedenis.
Lees meer over: Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.