Beschermde begraafplaats wordt aangepakt
Een twintigtal tombes, waaronder die van de families Lambert en Errera, minister Charles Woeste, feministe Isabelle Gatti de Gamond en de architecten Jean-Pierre Cluysenaar en Paul Hankar, trekken nog altijd liefhebbers van funeraire kunst. Voorts wordt de site geprezen om zijn rozenvariëteiten, en om de korstmossen die nergens anders in het gewest voorkomen.
Maar de tand des tijds heeft kwalijk toegeslagen op het erfgoed. Kleine paadjes zijn haast ontoegankelijk; klimop overwoekert alles; het 'groen' heeft graftombes doen verzakken, barsten of verbrijzelen. Nochtans heeft de gemeente in overleg met Monumenten en Landschappen een beheersplan voor het domein.
Nieuw is dat er dankzij een voorakkoord met het Gewest in 2011 twee man 'gespecialiseerd personeel' bij komt (met een gewestsubsidie van tachtig procent). De twee moeten de beplanting vakkundig onder handen nemen, monumenten renoveren en conserveren, gietijzer en hout herstellen en schilderen, stenen herstellen en ervoor zorgen dat het onkruid niet terugkomt.
Er is al een budget van 250.000 euro uitgetrokken om het probleem van het 'valse moeras' in de benedenzone op te lossen, het resultaat van zware waterinfiltratie. Ook de verzakte muur aan de Ruststraat moet tegen Allerheiligen volledig aangepakt zijn.
Nadien zullen vanaf 2011, met het nieuwe personeel, twee percelen per jaar 'gerestaureerd' worden, met respect voor flora en fauna. Het kerkhof van drie hectare is ingedeeld in zestien percelen. De natuur van de laatste percelen kan dus nog tot 2019 haar gang gaan.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.