20200107 De begraafplaats van Elsene kerkhof rotonde Boondaalsesteenweg en Kroonlaan

| De verhalen over seksueel geweld in cafés aan de Begraafplaats van Elsene beroeren heel wat mensen.

Betoging na misbruikverhalen: ‘Eindelijk worden we geloofd’

JP
© BRUZZ
14/10/2021

Sinds twee vrouwen afgelopen zondag via sociale media getuigden dat ze tijdens het uitgaan in Elsene werden gedrogeerd en verkracht, blijven vrouwen gelijkaardige getuigenissen delen. Donderdagavond vertrekken actievoerders van de uitgaanscafés aan de Begraafplaats van Elsene naar het gemeentehuis. “Eindelijk worden we geloofd.”

Onder de titel 'Violences sexuelles: Il est temps de nous croire' komen naar verwachting donderdagavond enkele honderden mensen samen. Om 20 uur starten ze met een fakkeltocht, vertrekkende van de uitgaansbuurt aan de Begraafplaats van Elsene, om daarna via de Boondaalsesteenweg naar het gemeentehuis van Elsene aan het Fernand Cocqplein te gaan.

De mars is een reactie op de talloze getuigenissen die vrouwen op sociale media hebben gedeeld over seksueel geweld tijdens het uitgaan. "Ik ben gedrogeerd en verkracht in Elsene," zegt een anonieme getuige op het Instagram-account van FeminismeBxl.

"Seksueel geweld gebeurt overal, in elke bar"

Uitnodiging voor betoging donderdagavond

"Met mijn klacht is nooit iets gedaan en ik voelde me niet serieus genomen door de politie. Meedoen aan de mars en deze plekken die me een trauma bezorgden zien, is emotioneel zwaar voor me." En toch zal ze er zijn. "Eindelijk worden we geloofd. Eindelijk ben ik niet meer alleen en ongehoord."

Volgens verschillende getuigenissen kwamen er op een periode van 6 jaar al 17 klachten tegen een specifieke barman. Het parket wil hierover geen uitspraken doen omdat het onderzoek nog loopt. Bij veel getuigenissen lijkt het te gaan om iemand die een drug als GHB in een drankje heeft gedaan. Die vloeistof is smaak- en geurloos en zorgt ervoor dat een persoon slaperig wordt en dingen vergeet.

"Seksueel geweld gebeurt overal, in elke bar," klinkt het in de uitnodiging voor het evenement dat werd opgezet door verschillende feministische groeperingen. Ze willen met de mars laten weten dat ze de slachtoffers geloven en ondersteunen.

Wetten zijn goed, opvolging klacht minder

Advocate Marie Doutrepont beaamt dat er niet altijd iets met de klacht gebeurt als vrouwen al naar de politie stappen. Lepoutre is verbonden aan het feministische juridisch collectief Fem&L.A.W. en advocate bij Progress Lawyers Network. Ze stelt zich kandidaat als advocate voor de slachtoffers.

Deze federale regering keurde een verstrenging van de straffen voor seksmisdrijven goed, dat betekent dat de maximumstraf van vijf naar tien jaar is opgetrokken. Ook de straffen bij verzwarende omstandigheden gaan omhoog, met minstens vijf jaar maximumstraf. Volgens Doutrepont zijn de wetten streng genoeg, ze verwijst ook naar de man die zich voordeed als taxichauffeur en zo vrouwen meelokte en verkrachtte en daarvoor twaalf jaar gevangenisstraf moet uitzitten.

Een groter probleem is dat de klachten niet altijd serieus worden genomen. Soms omdat er gemeend word dat er te weinig bewijsmateriaal zou zijn, soms omdat vrouwen zichzelf censureren. "Ze denken dat ze dronken waren, ze leggen de schuld gedeeltelijk bij zichzelf. Maar nu ze horen dat zoveel mensen hetzelfde hebben meegemaakt, treden ze naar buiten," analyseert ze.

Ontmoeting Doulkeridis

Aan het einde van de stoet trekken de actievoerders naar het gemeentehuis waar ze de burgemeester van Elsene zullen ontmoeten. Christos Doulkeridis (Ecolo) liet eerder weten dat hij werkt aan een caféplan voor een veiliger nachtleven. Dat zal ‘begin 2022’ van start gaan. Cafés en clubs in de uitgaansbuurt zullen dan aan een diagnose onderworpen worden. Die zal uitgevoerd worden door vrouwen en vrouwenorganisaties.

Wie met vragen zit over seksueel geweld, kan terecht op de website seksueelgeweld.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni