Bewoners Bockstaellaan ongerust na grondverzakking
De Emile Bockstaellaan ligt op een drassige ondergrond. Toen de metro er jaren geleden werd aangelegd, veranderde ook het waterpeil. De huizen aan één kant van de laan zijn daardoor acht centimeter verzakt. De grondverzakking van afgelopen vrijdag heeft de bewoners dan ook zeer ongerust gemaakt. "We zitten hier met hetzelfde probleem als verderop. Als er insijpelingen zijn in de funderingen, wil ik weten welk effect dat heeft op lange termijn," zegt een buurtbewoner.
Bij het dichten van een waterlek in de metrotunnel stroomde toen modder de metrotunnel binnen en zakten een vijftal woningen tien centimeter in de grond, waarbij ze zwaar beschadigd raakten. Ook de huizen van de andere buurtbewoners vertonen na de grondverzakking barsten in de muren. De politie controleert nu of nog meer huizen schade opgelopen hebben.
Riolering
Driehonderd meter van de plaats waar zich vrijdag de grondverzakking voordeed, zit de riolering barstensvol. Volgens de buurtbewoners stroomt het water soms gewoon over en het probleem geraakt maar niet opgelost. De buurt vraagt zich af of die overvolle riolering misschien de oorzaak van de grondverzakking van vrijdag is. "Men komt telkens eens kijken en merkt dat er twee tot drie meter water inde riolering staat. Dan legt men het deksel erop en gaat weg. Het raakt niet opgelost."
Volgens de Stad Brussel is er echter geen verband tussen de grondverzakking van vrijdag en de overvolle riolering. Dat laatste probleem is te wijten aan een verouderde en te kleine hoofdriolering, zo luidt het. Er zijn bovendien plannen om het probleem op te lossen door spaarbekkens te bouwen.
Ook de Brusselse Drinkwatermaatschappij laat weten dat de verzakking geen gevolg is van een lek in de drinkwaterleiding.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.