Bewoners van Poststraat Schaarbeek hebben genoeg van overlast
B raekeleire woont al tien jaar in de Poststraat. Hij woonde voordien in Tervuren maar kocht met zijn Argentijnse vrouw een mooi herenhuis in de buurt tussen de Koningsstraat en het Noordstation. Een voormalige beruchte buurt, maar het wijkcontract en het buurtwerk van Limite-Limiet brachten terug wat hoop. Volgens Braekeleire is het er de laatste twee jaar echter zienderogen op achteruitgegaan. Samen met enkele andere buurtbewoners stelde hij een petitie op die hij binnenkort aan het gemeentebestuur zal bezorgen.
In zijn tuin, onder een prachtige geklasseerde kastanjeboom, doet hij zijn verhaal. "Zie je die achtergevels daar?" vraagt Braekeleire. "Allemaal mooi opgeknapt. In het ene huis wonen Vlaamse studenten, daarnaast een koppel. Ze hebben een enorm dakterras aangelegd." Het toont volgens Braekeleire aan dat de buurt wel degelijk potentieel heeft. Tenminste als iedereen mee wil. Want het afgelopen jaar liep het meer dan eens scheef in de straat.
"Een deel van de overlast heeft te maken het vertrek van de Vlaamse hogeschool Vlekho," zegt Braekeleire. "Sinds het gebouw is overgenomen door een Franstalige hogeschool laat het onderhoud en de beveiliging te wensen over."
Sneeuw
De buurtbewoners mochten vorig jaar vaststellen hoe de nissen van het schoolgebouw, die door airco warm worden gehouden, de verblijfplaats werden van de ene dakloze na de andere. "Eerst was het er één, na enkele weken lagen er zes. Er wordt verteld dat de slaapplaatsen zelfs per opbod werden verhuurd. Zo gegeerd waren ze," zegt Braekeleire.
Vlekho had een strikt beleid ten aanzien van zwervers. Maar de Franstalige hogeschool liet betijen. De gevolgen lieten zich raden. De nissen werden niet alleen alkoven, maar ook openbare toiletten. "Weet u wat er gebeurt als het gesneeuwd heeft?", vraagt Jessica Beyer, de Argentijnse partner van Braekeleire. "De urine en de uitwerpselen laten de sneeuw smelten. Er zijn prettigere taferelen denkbaar. Ik heb in Buenos Aires gewoond en in de Verenigde Staten, maar zoiets had ik nog nooit gezien."
Daarmee was de kous niet af. Sinds enige tijd hebben Roma hun intrek genomen in een verlaten huis. "Ze gaan op zoek naar huizen die in beslag zijn genomen door een bank," weet Braekeleire. "Ze weten dat ze dan met rust gelaten worden. Ze kraken het huis, en plaatsen een slot. Vervolgens zijn ze er niet meer uit te krijgen."
Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, ware het niet dat de Roma volgens Braekeleire voor heel wat overlast zorgen. "Ze maken vuilniszakken open en sorteren die dan op straat. Ze halen eruit wat ze nodig hebben, en de rest laten ze liggen. Een keer hebben ze hier voor mijn deur elektriciteitskabels gestript." De rechtstreekse buurman van de Roma klaagt ook over geuroverlast, onhygiënische toestanden en lawaai.
Braekeleire zegt dat hij met de mensen in dialoog is proberen te gaan. Zonder veel succes. "Ofwel lachen ze me uit", zegt hij, "ofwel doen ze of ze me niet verstaan."
GAS-boete
De buren hebben in de lente een petitie opgesteld, die naar de gemeentelijke autoriteiten zou worden opgestuurd. Zo willen de buurtbewoners de gemeente onder druk zetten om iets aan de overlast te doen.
Net voor het opsturen van de petitie werd het gekraakte huis echter ontruimd. Het probleem met de Roma leek van de baan. Bovendien heeft de Franstalige hogeschool de nissen afgezet met hekken zodat daklozen er niet meer terecht kunnen. De petitie werd dan maar blauwblauw gelaten, maar "enkele maanden geleden zijn er terug Roma in getrokken," zegt Braekeleire. Deze keer zijn het jongere mensen met kinderen.
"Tot overmaat van ramp kregen we zopas een brief van de gemeente die ons een GAS-boete aansmeert van vijftig euro per vierkante meter omdat onze gevel niet geschilderd is en omdat er graffiti op onze luiken staan. Toen brak mijn klomp. Ik sluit de rolluik net om aan de overlast te ontsnappen," zegt Braekeleire die volop aan het verbouwen is en vast van plan is om ook zijn gevel te renoveren.
Stationsbuurt
Bij het Wijkpartenariaat Brabantwijk kennen ze het probleem van de Roma en de zwervers in de wijk. "Alles heeft met het Noordstation te maken," zegt Cani Nas. "Dat is van oudsher de plek waar Roma en thuislozen zich tot aangetrokken voelen. Als Roma en thuislozen uit het station worden gezet, dan komen ze vanzelf in de wijk errond terecht," zegt Nas. "Het probleem verschuift gewoon."
Het Wijkpartenariaat heeft noodgedwongen haar werking moeten inkrimpen omdat de VGC de subsdies heeft verlaagd en houdt zich vandaag minder bezig met opbouwwerk in de Brabantwijk, laat staan met de Roma-problematiek.
Wie dat wel doet, is het Regionaal Integratiecentrum Foyer dat er een Roma-werking uitbouwt. Foyer bevestigt dat de Brabantwijk een populaire buurt is voor Roma. Het heeft ook geprobeerd om een dialoog op te starten tussen de buurtbewoners in de Poststraat en het Roma-gezin, "maar dat overleg is mislukt," zegt Roma-bemiddelaar Darius Mihai. "De klager gaf niet thuis en heeft niet geantwoord op onze mail. De Roma-familie was wel degelijk bereid om te praten."
Volgens Mihai zijn er vooral problemen geweest met lawaai op straat. "Er was onder meer een huwelijksfeest, en dat heeft veel mensen op de been gebracht." Ook over het vuil op straat heeft Mihai de Roma meer uitleg gevraagd, "maar de Roma-familie zegt daar niet verantwoordelijk voor te zijn." Al bij al beoordeelt Mihai de toestand als "zeker niet extreem. Dat blijkt ook uit hoe de politie er tegen aankijkt. Die heeft tot nog toe geen proces verbaal opgesteld."
Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.