Bezoek aan de nuntius van de Heilige Stoel
"Wie denkt dat de Heilige Stoel de ambassade van het Vaticaan is, vergist zich," zegt Tomasz Grysa. De Poolse priester is sinds juni van dit jaar aan het werk als eerste secretaris in de ambassade van de Heilige Stoel. "Het Vaticaan is een kleine staat in Rome en de Heilige Stoel is de regering van de katholieke kerk. Wij vertegenwoordigen dus de paus, die aan het hoofd staat van de katholieke kerk," legt Grysa uit.
De ambassade van de Heilige Stoel ziet er niet uit als een doorsnee ambassade. De Heilige Stoel kun je zelfs zonder probleem het buitenbeentje onder de ambassades noemen. Buiten hebben geen zwaarbewapende militairen postgevat, er is geen dranghekken of prikkeldraad. Het hele gebouw ademt rust uit en valt niet echt op tussen de andere woningen.
De ambassadeur van de Apostolische Stoel in Sint-Pieters-Woluwe is bisschop Karl-Josef Rauber. Niet alleen staat er een geestelijke aan het hoofd, de taken van de ambassade zijn ook atypisch. "Normaal gezien komen mensen die als buitenlander in België verblijven, naar de ambassade van hun thuisland. Voor ons geldt dat niet," zegt Grysa. "Wij houden ons bezig met de katholieke inwoners van België. Onze voornaamste taak is het onderhouden van de relaties met de regering van België en de lokale kerken."
Recepties
De dag van nuntius Rauber begint vroeg in de ochtend met het opdragen van de mis in de kleine kapel. Na het ontbijt neemt hij aandachtig zijn post door en buigt hij zich over zijn diplomatieke werk. Meestal zijn er twee of drie gemeenschappelijke gebedsmomenten per dag. Wat de eerste secretaris - vroeger heeft hij nog gewerkt in de ambassades van de Heilige Stoel in India en Rusland - vooral opvalt, zijn de vele recepties hier in België. "Elke ambassadeur komt zich voorstellen aan het begin van zijn missie, er is altijd wel iemand op bezoek. Maar naast ons diplomatieke werk zijn we ook nog altijd priesters. In een land met veel katholieken, zoals België, krijgen we veel aanvragen voor een pauselijke zegen voor een huwelijk of gouden bruiloft."
"België heeft veel geluk met nuntius Rauber," zegt Tomasz Grysa vol bewondering. "Het is iemand met een extreme goedheid, en hij is zeer intelligent. Iedereen die hem kent, zal je dat bevestigen. Door zijn jarenlange ervaring kent hij zijn beroep ook door en door."
De Heilige Stoel onderhoudt diplomatieke betrekkingen met 172 staten en is lid van verschillende internationale organisaties, waaronder de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). "Er zijn minder nuntiaturen dan staten waarmee we relaties onderhouden," zegt Grysa. "Dat is niet zo vreemd. Zo is de ambassade van de Heilige Stoel in Brussel niet alleen verantwoordelijk voor België, maar ook voor Luxemburg." Overal in de wereld heeft de Heilige Stoel diplomatieke relaties, maar toch zijn er bepaalde voorwaarden waaraan de landen moeten voldoen. "Om diplomatieke relaties met een land mogelijk te maken, moet er sprake zijn van een minimum aan religieuze vrijheid."
Tomasz Grysa nipt snel van zijn thee en praat rustig verder. "Dat is bijvoorbeeld niet het geval in Saoedi-Arabië. Maar er zijn wel diplomatieke relaties met Bahrein en Qatar, waar er wel sprake is van religieuze vrijheid." Sinds 1832 heeft België diplomatieke betrekkingen met de Heilige Stoel.
Voor morele of religieuze vragen moet je niet op deze ambassade zijn. Volgens Grysa is dat het werk van de pastoors en bisschoppen. "Het belangrijkste in onze nuntiatuur is de voorbereiding van de benoeming van bisschoppen."
Fabiola
"Boudewijn was de laatste koning die onze ambassade bezocht heeft. Maar er zijn nog persoonlijke contacten van de nuntius met koningin Fabiola," vertelt Grysa terughoudend. "Paus Johannes Paulus II heeft de ambassade twee keer bezocht. De eerste maal in 1985 en tien jaar later in 1995 met de zaligverklaring van pater Damiaan."
Om op de ambassade te werken, hoef je niet katholiek te zijn. "In België komt het nu niet voor, maar in India werken er moslims bij de Heilige Stoel. Wanneer wij een chauffeur of secretaris nodig hebben, dan kijken we in de eerste plaats naar de vaardigheden van de kandidaten. Liever een goede chauffeur die moslim is, dan een gevaarlijke katholieke autobestuurder (lacht)."
:: Joren Janssens is laatstejaarsstudent Journalistiek aan de Erasmushogeschool Brussel
Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.