Verrewinkelbos, het Kinsendaelbos, Kauwberg en Avijlplateau, ze maken allemaal deel uit van het prachtige zuidelijke deel van Ukkel. Maar hoe lang kunnen wandelaars nog genieten van dit prachtige stadsdeel? De stedelijke immobiliëndruk weegt ook op deze laatste stukken groene pracht van de stad.
Bezwijkt het groene zuiden van Ukkel onder vastgoeddruk?
Wie de volledige Groene Wandeling heeft gedaan, zal de groene oase van rust in het zuidelijkste puntje van het gewest op de grens met Linkebeek wel opgevallen zijn. Het is een van de laatste overblijfselen van het rurale karakter van het uitgestrekte Ukkel. Een gedeelte van het natuurgebied is door Europa uitgeroepen tot Natura 2000-gebied, ofwel een beschermd reservaat met uitzonderlijke biologische waarde. Afgelopen jaar heeft een deel van het Kinsendaelbos er alvast aan moeten geloven. Het luidde het einde in van een tien jaar lange strijd van de bewoners van het Engelandplateau. In 2001 kregen de bewoners voor het eerst te horen dat de bank ING, eigenaar van een 11,5 hectare groot terrein op het plateau, niet minder dan vierhonderd woningen wilde bouwen, een regelrechte bedreiging voor het natuurgebied.
“We stonden als bewoners op de barricaden,” zegt Thérèse Verteneuil van het wijkcomité Engeland. Het wijkcomité heeft geijverd voor de bescherming van het volledige gebied en heeft uiteindelijk kunnen verkrijgen dat een deel (4,5 hectare) beschermd werd, een groot deel van de bouwgrond (6,5 hectare) werd evenwel behouden. “Eigenlijk is er geen twijfel over dat het volledige plateau waardevol natuurgebied is of was, maar als men het bos echt had willen behouden, had men de bank moeten onteigenen. Voor zo’n kostelijke onderneming om een stuk natuur te beschermen is er natuurlijk weinig politieke wil te vinden, zowel bij de gemeente als bij het Gewest.”
ING verkreeg uiteindelijk een bouwvergunning en begon vorig jaar aan de werkzaamheden. In maart vorig jaar werden er 1.500 bomen geveld. Ze moeten plaatsmaken voor 298 woningen, een nieuwe woonwijk dus, temidden van een prachtig natuurgebied.
Beperkte impact
Of er op het Engelandplateau nog andere stukken bos aan zullen moeten geloven is zo goed als uitgesloten. Enkel het voormalige Pasteurinstituut, een gebouw van de federale overheid dat al jaren staat te verkommeren en waarschijnlijk verkocht zal worden, is nog een potentiële verkaveling. “We kunnen alleen maar hopen dat de densiteit van deze toekomstige verkaveling zal meevallen,” aldus Thérèse.
Een ander verhaal is het Avijlplateau. De groene heuvel ligt even ten noorden van het Engelandplateau aan de Sint-Jobsesteenweg. Weideland en stukjes bos worden op de charmante heuvel afgewisseld met moestuintjes. De gemeente heeft de grond meer dan tien jaar geleden gekocht, met het idee er woningen te bouwen. Het eerste Bijzonder Bestemmingsplan (BBP) voorzag in de bouw van zo’n zeshonderd woningen maar stuitte op massaal protest van de bewoners. Een nieuw BBP werd opgesteld waarin het maximum aantal werd beperkt tot 195 woningen en waarbij het behoud van 77 procent van het plateau werd verzekerd. “Op dit moment is het nog de vraag hoeveel woningen daadwerkelijk zullen gebouwd worden. We zullen met de verkiezingen in het achterhoofd er alles aan doen om ons plateau zo veel mogelijk te behouden. Veel hangt af van de toekomstige meerderheden in de gemeente.” zegt Baudouin Hannecart van het wijkcomité Avijl.
Marc Cools, sinds jaren schepen voor Openbare Werken in de gemeente, geeft alvast aan dat de huidige plannen slechts een beperkte impact zullen hebben op het domein. “Deze legislatuur zullen we twintig woningen bouwen voor zowel lage als middeninkomsgezinnen,” antwoordt Cools, “die we langs de flank van de Berg van Sint-Job zullen bouwen. Verder zijn er nog twee bouwgronden aan de Jean Benaetsstraat en de Oude Molenstraat. Het zal echter aan de volgende meerderheid zijn om de bouwmogelijkheden te bestuderen en hierover te beslissen,” vervolgt de schepen die aangeeft dat hij nu al de pensioengerechtigde leeftijd heeft.
Lees meer over: Ukkel , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.