Bibliotheek Muntplein weer dakloos
Lees ook: Bezoek aan HOB drastisch gedaald
D e HOB zit sinds december 2009 in het gebouw in de Prinsenstraat, in afwachting dat de verbouwing van het vroegere Monnaie House tot het Vlaamse Communicatiehuis Muntpunt klaar is. Aanvankelijk moest Muntpunt op 20 november dit jaar opengaan, maar die datum is niet meer haalbaar, liet verantwoordelijk staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) vorig jaar al weten. Eerst waren er moeilijkheden met de aannemers, daarna procedureproblemen en onvoorziene extra werkzaamheden aan stabiliteit en asbestverwijdering. En nu wordt de werf gehinderd door de serieuze vertragingen bij de heraanleg van het Muntplein.
Probleem is dat het huurcontract van het pand in de Prinsenstraat eind oktober afloopt. In dat gebouw is ook Onthaal en Promotie Brussel (OPB) gevestigd, dat straks samen met de HOB opgaat in Muntpunt. Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Vlaams-Marokkaanse Huis Daarkom, die ook wachten op hun definitieve onderkomen, zijn er eveneens gehuisvest. "We wisten dat we een risico namen met een huurcontract van twee jaar, maar we wilden graag in de buurt van het Muntplein blijven," zegt Relinde Raeymaekers, directeur van de HOB. "Eigenaar City Projects liet trouwens uitschijnen dat enkele maanden verlenging geen probleem zouden zijn," voegt Jan van der Auwermeulen, directeur van OPB, eraan toe. Het pand is intussen echter van eigenaar veranderd. Het is nu in handen van projectontwikkelaar Kairos. Die wil zijn plannen met het gebouw snel realiseren en heeft onlangs laten weten geen huurverlenging toe te staan.
Bruno
Wat nu? De Vlaamse Gemeenschapscommissie gaat zes 'mogelijke pistes' onderzoeken. Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A) zei in het Vlaams parlement dat de bib moet openblijven. Voor HOB-directeur Raeymaekers hoeft dat nochtans niet per se. "De meeste gebouwen in het centrum met een gelijkvloerse verdieping die een publiekswerking mogelijk maakt, worden niet voor korte tijd verhuurd, de eigenaren verkiezen een handelshuur. Het zou betekenen dat we naar de rand van de stad moeten uitwijken. Maar onze klanten zover meekrijgen is niet simpel. Een gebouw klaarmaken om publiek te ontvangen is ook duur."
Geen publieksbib betekent nochtans niet dat de dienstverlening stopt. Raeymaekers: "Je kunt tegen je klanten niet zeggen: 'We zijn er niet voor een half jaar'." Nu al heeft de HOB flink te lijden onder de verhuizing. Twee derde van de bezoekers in 2008 heeft afgehaakt. Ook het aantal leden en uitleningen is gezakt. "Wij zullen van de nood een deugd maken en creatief proberen te zijn." De ideeën zijn er al. De Brusselse klanten zouden via de overige zeventien Brusselse bibliotheken bediend kunnen worden. "Er bestaat nu al een systeem waarbij boeken van de HOB via een andere bib uitgeleend kunnen worden, maar via het Bruno-netwerk kan dat veel sneller." De pendelaars zouden hun boeken via de site kunnen reserveren en ze dan op bepaalde plekken in het centrum afhalen. "Waarom niet in het Centraal Station?"
Simpel wordt het hoe dan ook niet. Want wil de bibliotheek voortwerken, dan moet ze natuurlijk de collectie binnen handbereik hebben. Nu staan de meest gevraagde titels in de publieksruimte in de Prinsenstraat, de wat minder urgente boeken beneden in het magazijn en de minst gevraagde boeken in een loods in buurt van het Zuidstation.
En de werknemers van de HOB? Die zijn op dit moment vooral bezorgd om hun toekomstig statuut, zegt Wies Jespers van de socialistische vakbond. "Van een eventuele nieuwe interim-locatie verwachten ze dat die ook open is voor het publiek. Want het is natuurlijk niet voor een paar maanden. Kijk naar de werf, de ontmanteling is nog volop bezig. Voor eind 2012 is dat gebouw nooit klaar."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.