Bierbelevingscentrum moet nieuwe toeristen lokken [+ schetsen]

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
06/09/2013
In 2018 moet de Belgian Beer Temple (BBT) openen in het Beursgebouw. De Belgische Bierbrouwers, de Stad en het Gewest stelden het businessplan voor. Het hedendaagse bierbelevingscentrum met Grand Café wil een topattractie worden die de hoofdstad beter in de markt zet als toeristische bestemming.

Het project van een Belgian Beer Temple - een werktitel die naar alle waarschijnlijkheid wordt gewijzigd - is al lang aan het rijpen in de hoofden van de Belgische Bierbrouwers, en meer bepaald bij hun directeur Sven Gatz, die al als politicus op het idee broedde. Al snel vond die gehoor bij de Stad Brussel en het Brusselse Gewest, die brood zien in een grote toeristische aantrekkingspool in het vacante Beursgebouw, waar 8.000 vierkante meter ter beschikking staat over de drie verdiepingen.

Onder meer minister-president Rudi Vervoort (PS), minister van Financiën en Externe Betrekkingen Guy Vanhengel (Open VLD), minister van Economie Frémault en Brussels schepen van toerisme Philippe Close (PS) steunen het project.

Nu is de haalbaarheidsstudie klaar evenals de eerste ontwerpschetsen.

Bierbelevingscentrum
De BBT wil een bierbelevingscentrum worden, waarbij educatie en entertainment hand in hand gaan. Bezoekers volgen er een interactief parcours, waarbij ruiken en proeven een belangrijk onderdeel vormen. Het is geen vast parcours: de bezoeker laat zich leiden door zijn neus- en smaakpapillen.

Het parcours zal opgedeeld zijn in verschillende etappes: de ingrediënten die nodig zijn om het bier te produceren, het brouwproces zelf, de gisting en het bottelen. Er zal ook aandacht zijn voor de geschiedenis van de brouwkunst vanaf de elfde eeuw. Uiteraard komt er ook een grote bar op het gelijkvloers, die wellicht 'Grand Café' zal heten en ook een shop. Met ook nog het Grand Café op de hoek van de Anspachlaan en de Beursstraat, het Grand Café in Muntpunt op het Muntplein zijn de Grand Café's duidelijk in opmars in hartje Brussel.

Officieel luidt het dat het Grand Café de cafés in de buurt geen concurrentie wil aandoen. Aan het eind van het parcours zal er trouwens een toeristisch informatiepunt komen waar de bezoeker meer te weten kan komen over de buurt, inclusief over de horeca.

Op stap met de tablet
Bezoekers zullen het parcours overigens met een tablet kunnen afleggen. Het museum zal 500 toestellen ter beschikking stellen.

Een centraal gedeelte van de tempel wordt het labyrinth, een deel waar de zintuigen van de bezoekers op allerlei manieren worden gestimuleerd door bierimpulsen en aroma's zonder dat ze echt bier proeven. Op basis van de gemaakte keuzes krijgt de bezoeker een code, waarna hij of zij dan belandt in een bepaalde degustatieruimte die overeenstelt met zijn smaak.

De expo wordt opgezet in samenwerking met brouwerijen en universiteiten. 35 Belgische brouwerijen hebben hun medewerking aan het museum/belevingscentrum al toegezegd. In de tentoonstelling zal er zowel aandacht zijn voor grote brouwerijen als voor de kleinere nichebieren. Toch zal de visibiliteit ook afhangen van de financiële inbreng van de brouwerijen.

Ook de resultaten van de economische haalbaarheidsstudie, gesubisidieerd door het Brusselse Gewest, zijn vrijdag voorgesteld. Het bureau Why5 deed een kwalitatief en kwantitatief marktonderzoek naar de behoefte- en verwachtingspatronen van de toerist in Brussel.

Uit de studie blijkt dat buitenlandse toeristen België vooral associëren met 'eten en drinken', waarbij chocolade op de eerste plaats belandt en bier op de tweede.

Heropleving van wijk rond Beursgebouw
De BBT kan uitgroeien tot een nieuwe must-see attractie in Brussel, stelt de studie. 67 procent van de ondervraagden zou de BBT beschouwen als een van de top-attracties tijdens een bezoek aan Brussel. De biertempel zou van Brussel dan ook een aantrekkelijkere bestemming moeten maken. Vandaag bekleedt onze hoofdstad pas de 23ste plaats in Europa qua aantal overnachtingen.

De studie houdt rekening met praktijkvoorbeelden in het buitenland, zoals de 'Heineken Experience' in Amsterdam, de 'Scotch Whisky Experience' in Edinburg en - vooral - het 'Guinness Storehouse' in Dublin, dat een stedelijke successtory is.

De initiatiefnemers stellen ook dat het biermuseum de wijk rond de Beurs opnieuw kan doen opleven. De sokkel rond het Beursgebouw wordt dan ook vernieuwd.

Beursplein nog niet autovrij in 2018
Op de vraag of er een autovrij Beursplein zal zijn tegen 2018 - over vijf jaar - luidt het antwoord van schepen voor Handel en Parkeerbeleid Marion Lemesre (MR) overigens 'neen'. Op dat moment zouden er volgens haar immers werken zijn aan het De Brouckèreplein, in het raam van de heraanleg van de centrale lanen. Burgemeester Thielemans (PS) kondigde eerder al aan dat de heraanleg van Beursplein in 2015 zou starten.

Het businessplan gaat ervan uit dat de BBT jaarlijks 400.000 bezoekers kan lokken. Ook bezoekers voor speciale evenementen en bedrijfsbezoeken zitten in dat cijfer vervat. Daarmee zou de BBT tot de top 5 van de Brusselse stedelijke attracties behoren. Ter vergelijking: het Atomium krijgt jaarlijks ongeveer 700.000 bezoekers over de vloer. De Guinness Storehouse in Dublin lokt zelfs een miljoen mensen per jaar.

Bedoeling is nu om de publieke en private partners samen te brengen onder één vzw, die dan de nodige subsidies kan aanvragen. Daarna moet de verbouwing van het beschermde Beursgebouw volgen. De totale kostprijs van de werken wordt geschat op 25 miljoen euro. Daarvan gaat twaalf miljoen euro naar de aanpassingswerken aan het gebouw (elektriciteit en stabiliteit) en 13 miljoen euro naar de eigenlijke inrichting.

De toegangsprijs voor de bezoekers zal rond de 17 euro schommelen.

Omdat het om een beschermd gebouw gaat, laten de projectleiders zich bijstaan door de Brusselse Bouwmeester. Daarmee willen ze problemen met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen vermijden.

Minderbroederklooster
Niet alleen het hele Beursbegouw wordt ingepalmd, maar ook het voormalige Minderbroederklooster in de Beursstraat wordt in het project geïntegreerd. Daar zou de toegang tot het bierbelevingscentrum komern.

De verbouwingswerken zelf zouden pas in 2017 beginnen. Bedoeling is dat de Belgian Beer Temple opengaat in 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni