Het digitale rouwregister dat na de bloedige aanslagen in Brussel online werd gezet, is door iets minder dan 4.000 mensen ondertekend. Het merendeel van de mensen die online hun medeleven hebben betuigd, zijn buitenlanders.
Bijna 4.000 mensen tekenen online rouwregister aanslagen
Omdat er onder de 32 dodelijke slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart ook 15 buitenlanders waren, besliste de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken om ook een online rouwregister te voorzien.
Het rouwregister werd op 30 maart offline gehaald. Bijna 4.000 mensen lieten er een boodschap van medeleven achter voor de slachtoffers en de nabestaanden. "Het merendeel van de ondertekenaars zijn buitenlanders. Al is het moeilijk om de herkomst met zekerheid te achterhalen aangezien we enkel over een e-mailadres beschikken", zegt Didier Vanderhasselt, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, maandag.
Ook de fysieke rouwregisters in de meer dan 100 Belgische ambassades en consulaten wereldwijd werden afgesloten. Vanderhasselt vindt de respons van de buitenlandse autoriteiten "ongelofelijk". "In de Verenigde Staten kwam de vicepresident het rouwregister ondertekenen. Op de ambassade in Spanje kwamen de koning en de koningin hoogstpersoonlijk hun steun betuigen. En in Polen tekenden alle regeringsleden het rouwregister."
Alle rouwregisters zullen nu in Brussel verzameld en gearchiveerd worden.
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Samenleving , Aanslagen Brussel 2016
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.