"Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel", zegt politicoloog Bilal Benyaich. "Copycatgedrag valt niet uit te sluiten. Brussel heeft een grote moslimpopulatie. Aanslagen als die op Charlie Hebdo vergroten wederzijds wantrouwen en angst. De kloof wordt alleen maar dieper."
Bilal Benyaich: ‘Nu meer dan ooit de tijd om de rangen te sluiten’
“Enerzijds is er de toenemende islamitische radicalisering, die in sommige gevallen tot bloedige terreuracties leidt", zegt de Brusselse politicoloog aan brusselnieuws.be. Benyaich werkt onder meer bij onderzoeksinstituut Itinera rond migratie en integratie. "Anderzijds is er extreem rechtse radicalisering, die ook al tot aanslagen op bijvoorbeeld moskeeën heeft geleid.”
“De slachtoffers van deze dubbele polarisering zijn de 99 procent moslims en niet-moslims die hier niets mee te maken hebben. Nu is meer dan ooit het moment om de rangen te sluiten. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat absoluut verdedigd moet worden, maar ze stopt van zodra er nog maar opgeroepen wordt tot geweld.”
‘Kruisbestuiving jihadisten en criminelen’
De aanslag van woensdag op Charlie Hebdo laat voor Benyaich wel een gevaarlijke trend zien. “De wederzijdse kruisbestuiving tussen mensen met een crimineel verleden en radicale jihadisten groeit.”
“Er zijn mannen die voor een totaal andere misdaad, zoals moord of drugs dealen, in de gevangenis belanden. Daar komen ze in aanraking met charismatische radicaal-islamitische predikers, zoals Nizar Trabelsi er ooit een was. Van dan af overgieten ze hun hunkering naar geweld met een islamistisch sausje. Die predikers vinden die criminele groep ook uiterst interessant, want zij hebben de knowhow en ervaring waar ze naar op zoek zijn.”
Dat in tegenstelling tot de jongere Syriëstrijders, die vooral dienen als kanonnenvlees en stoottroepen, zegt Benyaich.
De politicoloog ziet een tegengif in een sterk maatschappelijk middenveld, “dat bruggen blijft bouwen. Met moskeeën die dit soort aanslagen veroordelen, dat gebeurt gelukkig ook al.”
Wij-zij-denken
“De Brusselse moslim schaamt zich dood over wat er is gebeurd, en is zeer ontgoocheld. Als er al een wij-zij-dichotomie moet bestaan, dan is het die tussen wij allemaal, moslims en niet-moslims, en anderzijds de extremistische fanatiekelingen”, zegt de politicoloog.
“Er zijn een aantal Brusselse moskeeën die ideeën propageren rond ‘ongelovigen’ waarmee ze geweld vergoelijken. Op het internet leven die ideeën nog sterker. Beïnvloedbare personen kunnen daar een legitimatie vinden voor hun gewelddadige ideeën. Die haatspraak moet aan banden worden gelegd."
De autoriteiten moeten militante salafisten veel meer op de hielen zitten, zegt Benyaich. "Want zij creëren de ideologische voedingsbodem die dit geweld mogelijk maakt. De vrije meningsuiting eindigt bij het verheerlijken en oproepen tot geweld.”
Charlie Hebdo
Lees meer over: Samenleving , Charlie Hebdo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.