Bioscoopzaal voor het vernieuwde Rits
De vier gebouwen die het Rits, het film- en theaterdepartement van de Erasmus-hogeschool, in de Dansaertstraat en de Moutstraat betrok, vormen niet langer een labyrint. Er is hard gewerkt aan een 'leesbaar' circulatiepatroon: een gang verbindt nu Moutstraat 15 met Dansaertstraat 68, 70 en 72. Aan de originele poort met de koetsdoorgang naar de achterbouw is niet geraakt. Op de nog te beplanten binnenplaats komt een terras. Op het parkeerterrein naast het bestaande pand in de Moutstraat 15 werd een nieuw gebouw opgetrokken.
De gloednieuwe tv-studio, de professionele bruitage-studio met twee audio-regiekamers, nieuwe leslokalen, bureaus en een auditorium met 190 zitjes zijn goed nieuws voor studenten en docenten; de ondergrondse bioscoopzaal met 120 rode fauteuils, perfecte verduistering en uitgerust om ook digitaal te projecteren, is goed nieuws voor iedereen.
De voorbije vijftien jaar moest de filmschool zich voortdurend behelpen en voor vertoningen uitzwermen naar het gemeenschapscentrum Ten Weyngaert in Vorst of naar Cinema Nova op de Schildknaapstraat. Van de bioscoop, Cinema Rits, zou heel Brussel moeten kunnen profiteren. Over samenwerkingen met de Beursschouwburg en Cinematek wordt nog nagedacht. Ook het Rits Café - dat het licht zag met de steun van verschillende overheden - is er niet alleen voor studenten. Concerten, een show van Kamagurka, een cyclus film en jazz, een debat met Louis Tobback en een avond met de Chinese regisseur Xie Fei kenden de voorbije weken behoorlijk wat succes. De fotogalerie herinnert eraan dat mensen als Erik Van Looy, Marc Didden, Alex Carlier en Walther van den Ende aan het Rits afstudeerden.
Buzz
Het project ging van start in 2001, kostte 7 miljoen euro en werd gerealiseerd door het bureau Bogdan & Van Broeck.
Helemaal uit de zorgen is het Rits niet, want er moet nog nagedacht worden over een tweede vestiging. Het Rits betrekt Studio Sonart in Sint-Pieters-Woluwe en huurt voor de theaterafdeling ruimte in de Bottelarij in Molenbeek. Het plan om een tweede vestiging op te trekken in het Leonidas-gebouw aan de Papenvest, is afgevoerd. Het gebouw is eigendom van de Erasmushogeschool, maar stabiliteitscomplicaties jagen de kostprijs omhoog.
Het Rits is dus nog niet helemaal verlost van de reputatie een 'nomadenschool' te zijn. Departementshoofd Bert Beyens trekt zich op aan de vaststelling dat er in de vernieuwde gebouwen nu al sprake is van een andere dynamiek. "Er is een buzz . En met de bioscoop erbij zetten we nu een nieuwe stap."
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.