Op de luchthaven van Zaventem zouden geen banen verloren gaan bij een nachtverbod. Dat blijkt uit een studie van milieukoepel Bond Beter Leefmilieu, naar aanleiding van de nieuwe omgevingsvergunning die er volgend jaar moet komen. Zo'n verbod zou zelfs 400 miljoen euro "gezondheidswinst" opleveren.
Bond Beter Leefmilieu: 'Nachtverbod op Brussels Airport kan zonder banenverlies'
BBL pleit al langer voor een einde aan nachtvluchten en een totale beperking van 220.000 vluchten per jaar. Dat is 6 procent minder dan voor corona. Volgens de studie zou de gemiddelde prijs van een vliegticket met 5 euro stijgen door de maatregelen. Dat staat tegenover de volksgezondheid en het leefmilieu van de buurtbewoners.
In april kwam BBL naar buiten met cijfers over de gezondheid van buurtbewoners naast Brussels Airport. Ruim 100.000 mensen bleken ernstig verstoord te worden in hun slaap, en 50.000 mensen bleken een sterk verhoogd risico te lopen op hart- en vaatziekten. Alles samen spaart de gemeenschap zo 400 miljoen euro uit aan gezondheidskosten, klinkt het nu. En dat is nog zonder de voordelen van minder uitstoot.
"We kregen vaak de dooddoener terug dat veel mensen hun job zouden verliezen door onze plannen. Dat blijkt niet te kloppen", duidt Jasper Wouters van Bond Beter Leefmilieu. "Een verbod op nachtvluchten heeft vooral een impact op de cargobedrijven. DHL kan perfect beslissen om een groot deel van die cargovluchten overdag in te plannen, waar nog slots beschikbaar zijn." Volgens de studie zou op langere termijn het equivalent van 0,1 à 0,2 procent van de huidige tewerkstelling verdwijnen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , nachtverbod , Bond Beter Leefmilieu