Biologen hebben in minder dan een jaar tijd duizend insecten- en spinnensoorten geteld in de botanische tuin Jean Massart in Brussel. Dat is opvallend veel.
Botanische tuin hotspot voor insecten in Brussel
“De tuin is een echte biodiversiteitshotspot”, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). De botanische tuin Jean Massart in de gemeente Oudergem ligt vlak naast het Zoniënwoud en is amper vijf hectare groot. Hij werd in 1922 aangelegd door botanist Jean Massart en bevat heel wat verschillende in- en uitheemse boom- en plantensoorten.
Leefmilieu Brussel (BIM) gaf het KBIN in 2015 de opdracht om de insecten- en spinnensoorten te inventariseren tot ten minste de kaap van duizend soorten was bereikt. Dat doel werd in minder dan één jaar tijd gehaald. "Als je de gegevens vergelijkt met andere inventarisaties in België blijkt de diversiteit hier opvallend groot", zegt Patrick Grootaert.
Boktorren en snuitkevers
Zo vonden de biologen in de Massarttuin een vijfde van alle soorten boktorren en snuitkevers die ooit in België gesignaleerd zijn. Ook de zweefvliegen scoren hoog: meer dan een vierde van de Belgische soorten. En zelfs een derde van de gekende Belgische soorten lieveheersbeestjes werden gespot.
De entomologen hebben ook heel zeldzame soorten gezien, die nog maar enkele keren in ons land werden geobserveerd sinds meer dan honderd jaar observaties. Voor de familie van de paddenstoelmuggen, waarvan de larven in paddenstoelen leven, werden zelfs 25 soorten gevonden die nooit eerder in België waren aangetroffen.
"Zo’n hotspot voor Brussel en zelfs België verdient het om goed beschermd te blijven", vindt Grootaert. Door de inventarisatie over een aantal jaar te herhalen, kunnen biologen nagaan of de insectenpopulaties zijn gewijzigd.
Lees meer over: Oudergem , Samenleving , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.