Een week na de start van de inzamelingsactie #TogetherBozar haalt het Paleis voor Schone Kunsten 30.000 euro op. De actie loopt nog tot 30 mei en met het ingezamelde geld hoopt Bozar de geleden schade door de dakbrand te dekken.
Bozar haalt 30.000 euro op in eerste week van inzamelingsactie na brand
“Een aanmoedigend resultaat”, vindt Elke Kristoffersen die instaat voor de relaties en samenwerkingen van Bozar. Hoeveel geld het museum precies nodig heeft om de schade veroorzaakt door de dakbrand op 18 januari te vergoeden is nog niet duidelijk. “Daarvoor zijn alle expertises nog bezig, maar alle giften gaan onmiddellijk naar Bozar in zijn geheel”, zegt Kristoffersen.
Enerzijds gaat het om de noodzakelijke reparaties, maar anderzijds hoopt het Paleis voor Schone Kunsten ook geld in te zamelen voor het overkoepelend artistiek project dat Bozar is. “We staan letterlijk en figuurlijk onder water. Er is schade door de brand, er is waterschade en net zoals andere culturele instellingen verliezen we heel wat door corona. 2020 was al een moeilijk jaar, maar de brand is nog een extra uitdaging.”
Tijdens de eerste week van de inzamelingsactie lag de focus voornamelijk op particulieren. “We bieden ook heel wat gratis programma’s aan op onze site. Mensen kunnen er nu ook voor kiezen een gift te doen om ons te ondersteunen,” legt Kristoffersen uit. “Tickethouders kunnen hun tickets ook deels of volledig omzetten in een gift.”
De komende weken zal Bozar samen met hun mecenassen ook enkele campagnes opzetten. “Je kan bijvoorbeeld 20 kilometer lopen en de opbrengsten hiervoor naar Bozar laten gaan”.
Herstellingswerken
Het Paleis voor Schone Kunsten is op dit moment druk in de weer met voorzorgsmaatregelen om verdere schade te voorkomen. Er werd een tijdelijke overkapping gezet op het deel waar het dak is afgebrand en van het orgel, dat zwaar beschadigd is, zijn de pijpen afgehaald om te laten drogen.
“We zijn momenteel bezig met het inventariseren van de schade aan de grote concertzaal. Die willen we zo snel mogelijk weer operationeel maken omdat daar verschillende evenementen zonder publiek doorgingen, zoals opnames.”
In samenwerking met architecten wil Bozar een schadediagnose maken van het zuidcircuit, waar de tentoonstellingen doorgaan. Dat kan pas nadat de veiligheid, onder andere op vlak van stabiliteit, in orde is gebracht. “Voor een tijdschema is het nog te vroeg, maar we willen zo snel mogelijk vooruitgang boeken om het werk van Horta perfect te reconstrueren”, sluit Kristoffersen af.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , brand bozar , inzamelingsactie , herstellingswerken