Bral: ‘Gewest kiest dure vergistingsinstallatie met weinig meerwaarde’

© brusselnieuws.be
11/01/2011
De Brusselse regering gaat een dure vergistingsinstallatie bouwen met weinig ecologische of economische meerwaarde. Dat zegt Bral, de Brusselse Raad voor het Leefmilieu, op basis van een studie met professor emeritus Luik Slooten (VUB). De stadsvereniging pleit voor een selectieve ophaling van keukenafval om meer groene stroom te kunnen opwekken.

Op 16 juli 2010 lanceerde de Brusselse regering een aanbesteding voor de bouw van een installatie die organisch afval kan vergisten. Dat is een proces waarbij plantaardig materiaal, zoals tuinafval of groenteschillen, wordt omgezet in compost en methaangas. Dat methaan wordt opgevangen en verbrand om groene stroom op te wekken.

Een vergistingsinstallatie kan de CO2-uitstoot terugdringen en het gewest helpen om de Europese verplichting inzake hernieuwbare energie (23 procent tegen 2020) te halen. Volgens Bral toont de Gewestregering echter te weinig groene ambitie.

"De regering vraagt offertes voor de bouw van een installatie met een capaciteit van 40.000 ton afval per jaar, met de optie om ze op termijn uit te bouwen tot 60.000 ton. De 40.000 ton zou vooral komen van tuinafval. Jaarlijks wordt daar nu 24.000 ton van opgehaald maar men verwacht dat te kunnen opvoeren tot 30.000 ton. De rest zou komen van markten en grootkeukens. Van een aparte ophaling van keukenafval is voorlopig geen sprake. Nochtans bevat het restafval van de Brusselse gezinnen (de witte zak) gemiddeld 43 procent organisch afval volgens een studie van Leefmilieu Brussel."

Volgens een studie van Bral en professor emeritus Luit Slooten (VUB) levert dat scenario slechts een geringe energiewinst op en wordt de uitstoot van broeikasgassen maar weinig teruggedrongen. "Het is ecologisch veel interessanter om meteen meer afval te verwerken." Dat kan door het keukenafval apart op te halen.

"Het scenario met keukenafval levert het Gewest ook de grootste financiële besparing op ten opzichte van de huidige verwerking (combinatie van verbranding en compostering). Het scenario dat wellicht gekozen wordt, heeft een veel hogere operationele kost per ton. De installatie zou immers vooral draaien op tuinafval en daardoor in de winter op 30 procent van haar verwerkingscapaciteit terugvallen terwijl de afschrijvingen en personeelskosten gewoon doorlopen."

'Perverse steunmaatregel'
Waarom kiest de regering dan voor het minimumscenario? "Omdat het vijf keer meer Groene-Stroomcertificaten oplevert," klinkt het bij Bral. "Nochtans heeft het Gewest de regels inzake Groene-Stroomcertificaten zelf opgesteld. Het perverse effect is dat de regering het slechtste scenario dreigt te kiezen omdat dat volgens haar eigen regelgeving de meeste financiële steun zal krijgen vanuit de markt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni