BRAL over Zuidstation: 'Alleen armoedebestrijding lost op lange termijn iets op'

Jasmijn Post, Lilith Geeraerts
© BRUZZ
23/08/2023

Er moeten dringend oplossingen komen voor de veiligheidsproblemen in en rond het Zuidstation, daar is iedereen het over eens. Maar welke maatregelen kunnen we nemen? De NMBS kijkt met interesse naar Nederland, waar alleen reizigers met een ticket het station kunnen betreden via automatische toegangspoortjes. Brusselse organisatie BRAL wil het probleem aan de wortel aanpakken: armoedebestrijding.

Sinds de open brief van Dutordoir waarin ze aan de verschillende overheden en partners vraagt om de veiligheids- en netheidsproblemen van het Zuidstation aan te pakken, beweegt er iets. Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft een overleg opgestart over de aanpak van het Zuidstation. Ook minister-president Rudi Vervoort (PS) wil de klachten van Brusselaars over de verslavings- en overlastproblematiek graag horen en samen zoeken naar oplossingen.

Nu rest de vraag: welke oplossing zal op kort termijn de veiligheid van de reizigers kunnen verbeteren? De NMBS droomt van een politiecommissariaat in de nabije omgeving van het station en kijkt ook met veel interesse naar toegangspoortjes, zoals die bestaan in Nederland. Dankzij die automatische toegangspoortjes is een groot deel van het station alleen toegankelijk voor reizigers.

'Nette verzorgde omgeving heeft impact'

Welke maatregelen maken dan het verschil? Volgens Quirien Euwe, journalist van de lokale Amsterdamse televisiezender AT5, is het vooral belangrijk dat gemeentes investeren in de omgeving rond de stations. Een nette en verzorgde openbare ruimte heeft volgens hem een impact op het gedrag van de burgers.

De heraanleg van de publieke ruimte rond het Zuidstation is al een decennium een ambitie van het Brusselse Gewest en de regering-Vervoort. Maar het Richtplan van Aanleg, dat de krijtlijnen voor een vernieuwde Zuidwijk vastlegt, op veel tegenstand rekenen, onder andere van de gemeente Sint-Gillis.

Hoe dan ook is de stationsomgeving opfrissen niet het enige dat zal moeten gebeuren, zo redeneert stadsexpert Benjamin Delori van de Brusselse beweging BRAL. "Je kunt een commissariaat bouwen, meer patrouilles sturen of de openbare ruimte opknappen, de armoede is altijd groter dan wat stedenbouw kan verbeteren," voorspelt hij. "Alleen wie dáár iets aan doet, kan op lange termijn het probleem oplossen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni