De onderhandelingen tussen de vakbonden en het kabinet van bevoegd Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) zijn omstreeks 11.15 uur stopgezet, omdat er geen vooruitgang was. De brandweermannen zijn naar de hoofdzetel van de PS getrokken. Fadila Laanan (PS) ontving hen, het vakbondsfront gaat nu een memorandum opstellen voor formateur Rudi Vervoort.
Brandweer: onderhandelingen Jodogne stopgezet, PS toont begrip
"Wij vragen niet om een hoger loon, die informatie klopt niet. We willen enkel dat alles blijft zoals het is en ons huidige loonsysteem behouden wordt. Dan zijn we tevreden," verduidelijkt brandweerman Xavier Vanderbecken.
De onderhandelingen met bevoegd staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) draaiden vrijdag op niets uit.
"We vroegen een concreet voorstel, een systematische benadering van de wijziging van de loonbarema's en een reëel engagement in plaats van intentieverklaring naar intentieverklaring te gaan. Er kon op geen enkele van de drie zaken een antwoord gegeven worden en dus had het geen zin om nog rond tafel te zitten", vertelt VSOA-vakbondsafgevaardigde Peter Vandenberk.
Volgende regering afwachten
Daarna trok brandweer naar het partijbureau van de PS, waar ze ontvangen werden door Fadila Laanan. Daar werd duidelijk dat de huidige regeringspartners niet op dezelfde lijn zitten, want zij stelde dat de brandweerlui hun verworven rechten moeten behouden en dat loonverlies onaanvaardbaar is.
"Wij zullen de volgende regering en het volgende kabinet afwachten", stelt Vandenberk. "Het gemeenschappelijk vakbondsfront zal een memorandum opstellen met daarin onze bezorgdheden en dat wordt overhandigd aan formateur Rudi Vervoort."
'Goochelen met cijfers'
Het brandweerpersoneel kwam eerder maandag en woensdag op straat om er te betogen tegen het ontwerpvoorstel om hun wachtvergoeding te vervangen door een operationaliteitspremie, zoals in Vlaanderen en Wallonië het geval is. Daarbij zouden vooral de speciale teams zoals de hoogtewerkers of de duikers moeten inboeten. De onderhandelingen over die premies werden maandag opgestart en gingen op woensdag en vrijdag verder.
De brandweer vroeg duidelijkheid maar die kwam er niet. De brandweermannen hopen dus zelfs dat het systeem van de wachtvergoeding behouden wordt. "We vragen iets concreets, maar dat komt er niet. Ze goochelen met cijfers. Ze economiseren op de veiligheid van de Brusselaars en de veiligheidsdiensten, maar daar staat geen prijs op," zegt Vandenberk.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Economie , brandweer , Cécile Jodogne , DBDMH
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.