“Voor ons is er geen enkele meerwaarde om de noodcentrale 112 naar het gebouw van Brussel Preventie en Veiligheid te verhuizen.” Dat zegt brandweer-korpschef Tanguy du Bus de Warnaffe in een interview met BRUZZ. De vakbonden treden hem hierin bij, en gaan daarmee in tegen de wens van de Brusselse regering om alles rond preventie en veiligheid te centraliseren. "Een samenhangend geheel zal worden uiteen getrokken."
Brandweer wil noodcentrale niet bij Brussel Preventie en Veiligheid onderbrengen
Het nieuwe gebouw van Brussel Preventie en Veiligheid (BPV) aan de Congreskolom huisvest een crisiscentrum en een geïntegreerd communicatiecentrum. Dat communicatiecentrum wil de noodcentrales van de 6 Brusselse politiezones (de 101, red.) en het noodnummer 112 van de brandweer, dat ook de ziekenwagens doet, samenbrengen. Sinds de zesde staatshervorming heeft het Gewest immers meer veiligheidsbevoegdheden, en minister-president Rudi Vervoort (PS) wil alles centraliseren in BPV.
“Met het crisiscentrum hebben we geen probleem”, zegt Du Bus de Warnaffe in een interview met BRUZZ, dat morgen verschijnt. “Maar voor ons is er geen enkele meerwaarde om de noodcentrale in het geïntegreerde communicatiecentrum onder te brengen.”
Ketting uiteen getrokken
“Nu wil men dat enkel de calltakers, die de noodoproepen aannemen, naar daar verhuizen”, legt du Bus de Warnaffe uit. "Zowel de dispatching, die de oproepen doorgeven aan de ploegen op het terrein, als de algemene coördinatie en leiding blijven in dat scenario in de brandweerkazerne aan de Helihavenlaan. Maar bij ons vormt dat een samenhangend geheel, dat met een verhuis van de calltakers uiteen zou worden getrokken", aldus de korpschef.
Nog volgens du Bus de Warnaffe wordt het pas interessant als ook de dispatching mee verhuist. “Maar daarvoor krijgen we niet het aantal gewenste vierkante meters”, zegt hij. “Daarenboven is er voor de Brusselaar pas een echte meerwaarde als er coördinatie is tussen alle dispatchings, dus zowel die van de gele, de rode als de blauwe wagens. Maar op dit moment heb je enkel de politiezone Brussel Hoofdstad – Elsene dat naar BPV gaat. En dan nog eens op een andere verdieping ook, waardoor coördinatie onmogelijk is.”
'Onaangepast gebouw'
De vakbonden treden hem hierin bij. Volgens Rudi De Coster van het ACV is het gebouw zelfs al te klein voor de calltakers van de brandweer alleen, laat staan voor de dispatching. “Er zijn onvoldoende douches, slaapgelegenheden en verpozingslokalen voor het personeel van de noodcentrale, dat 24/7 werkt.”
Ook Eric Labourdette noemt het idee van een verhuis van de noodcentrale completement fou. “Wij zijn absoluut tegen”, zegt hij. “Alle dispatching in één gebouw is gewoon gek, zeker als er geen plaats en parkeerplaats genoeg is. Maar het belangrijkste is dat de calltakers en dispatching samenblijven. In Waals-Brabant zit dat apart, en daar wordt kostbare tijd verloren.”
Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels), bevoegd voor de brandweer, wenst niet te reageren. Het kabinet van minister-president Vervoort, bevoegd voor veiligheid en preventie, laat dan weer weten dat de geplande verhuis beslist is door de voltallige Brusselse regering. “Dit om een betere efficiëntie van de interventies te garanderen, wat de Brusselse burgers ten goede komt”, aldus de woordvoerder.
Lees het volledige interview morgen in het BRUZZ-magazine of op BRUZZ.be.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , Veiligheid , noodcentrale , 112 , brandweer Brussel , Rudi Vervoort , Pascal Smet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.