De geschorste administratief directeur Thiery Mercken werd gepest door officier-diensthoofd Ivo Devijver, en diende daarvoor zelfs klacht in. “Hij maakte me het leven onmogelijk”, zegt hij in de commissie van het Brussels parlement. De omstreden kledijvergoeding - de directe aanleiding voor zijn ontslag - vindt hij dan weer een storm in een glas water.
Brandweerdirecteur Mercken bijt van zich af
Nadat de vorige directrice Chantal Jordan in de Commissie Binnenlandse Zaken een weinig fraai beeld schetste over de samenwerking tussen administratieve en operationele directie, deed Thierry Mercken daar nog een schepje bovenop.
Hij werd in december geschorst als waarnemend directeur administratie, nadat een vakbondsverantwoordelijke vragen stelde over de aankoop van een luxe-mantel door een bediende, iets wat hij in de hoorzitting relativeerde. Dat in tegenstelling tot de problemen met officier-diensthoofd Devijver.
Pesten
“Ivo Devijver was een manifeste rem op verbeteringen”, zegt hij. “En hij maakte me het leven onmogelijk. Toen ik mij daar tegen de bevoegd Staatssecretaris Cécile Jodogne (Défi) over bekloeg, zei ze dat ik maar klacht moest indienen bij de Dienst voor Preventie en Bescherming Attentia. Dat heb ik ook gedaan.”
De problemen hielden pas op toen Ivo Devijver met pensioen ging. “Nadien kwam Tanguy du Bus du Warnaffe aan het hoofd van de operationele diensten. Met hem verliep de samenwerking veel beter.”
Samenwerking Rekenhof
De Brusselse brandweer kwam onder vuur toen het Rekenhof op grote schaal onregelmatigheden vaststelde bij de boekhouding van die brandweer. Daarenboven kon het Rekenhof niet altijd op medewerking van de brandweerlui rekenen bij de doorlichting.
“Het was voor de auditeurs inderdaad niet altijd makkelijk om toegang te krijgen tot bepaalde dossiers”, zegt Mercken. “Het secretariaat had een vraag niet helemaal begrepen. Later wilden ze het Rekenhof toch toegang geven, maar die had het onderzoek al afgesloten en zei dat het te laat was.”
Kledijvergoeding
Over de omstreden kledijvergoeding ten slotte, reageert Mercken dat hij die aankoop niet persoonlijk gecontroleerd heeft, maar ook niet verontwaardigd is.
“Het gaat om één onthaalbediende die een gewatteerde mantel gekocht heeft. Daartoe heeft ze al haar dotaties opgespaard. En waarom ook niet? Die keuze is aan haar.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , brandweer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.