Brik: ‘Gewest moet MIVB-tarief voor studenten verlagen’

© brusselnieuws.be
11/08/2011
Het MIVB-tarief voor studenten aan de Brusselse hogescholen en universiteiten moet omlaag. Dat zegt Brik, het dienstverleningsbureau voor de Vlaamse studenten in de hoofdstad. Brik moest onlangs snoeien in de voordelige MIVB-abonnementen die ze aanbiedt door besparingen vanuit de Vlaamse overheid.

Vorig jaar bood Brik aan 8.000 Vlaamse studenten een MIVB-jaarabonnement aan voor 45 euro. Dit jaar gaat de prijs omhoog naar 100 euro, een gevolg van de verlaging van de werkingsmiddelen van Brik door de Vlaamse overheid voor het project Verover Brussel. Als gevolg van de verhoging viel al snel gemor te horen bij de studenten.

Brik pleit er nu voor dat het Gewest ingrijpt via de MIVB. "Ze zouden voor alle Brusselse studenten, Vlaamse en Franstalige, hetzelfde voordeeltarief kunnen aanbieden," zegt Lieven Boelaert, gedelegeerd bestuurder van Brik. "Franstalige studenten betalen nu 105 euro, hun korting op het normale tarief van 220 euro wordt gefinancierd door de Franse gemeenschap. Als het Gewest zou ingrijpen via de MIVB, kunnen ze voor àlle studenten een tarief van 105 euro invoeren."

Boelaert wijst er op dat Brik nu 8.000 goedkopere abonnementen verdeelt. Niet genoeg voor de 25.000 studenten aan de Vlaamse onderwijsinstellingen in Brussel. "Terwijl alle Franstalige studenten wel genieten van de korting gefinancierd door de Franse gemeenschap. Als we onze twee systemen vervangen door een tarief, betaald door het Brussels Gewest, helpen we die ongelijkheid uit de wereld. Voor de Vlaamse studenten zou dit twee miljoen euro kosten."

Investering in de toekomst
Het Gewest kan volgens Brik met die inspanning laten zien dat ze inzet op de studenten. "Brussel is de grootste studentenstad van het land, met 75.000 schoolgangers," zegt Boelaert. "Die blijven na hun studies misschien hangen in de stad. In zekere zin is het een investering in de toekomst. Bovendien is Mobiliteit een gewestbevoegdheid, dus dat mag geen probleem zijn. Ook andere stedelijke overheden investeren fors in het studentenleven in hun stad."

Villostation aan elke campus
Een MIVB-abonnement is volgens een bevraging van Brik noodzakelijk voor de Brusselse student. "Dit is Gent of Leuven niet," zegt Boelaert. "De afstanden zijn veel groter, niet alles is befietsbaar. Een student van Sint-Lukas die naar Wiels wil, zal daarvoor de tram nemen." Naast het goedkopere MIVB-tarief pleit Brik ten slotte nog voor andere mobiliteitsmaatregelen van het gewest, zoals het voorzien van een Villostation aan elke campus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni