Br(ik moet Vlaamse studenten (terug)lokken
Lees ook: Quartier Latin wordt Br(ik
B r(ik is het nieuwe dienstverleningsbureau voor studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. Br(ik is een bundeling van de krachten van Quartier Latin (studentenvoorzieningen) en de vijf grote Vlaamse onderwijsinstellingen in Brussel: de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Erasmushogeschool Brussel (EhB), de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, de Hogeschool en Universiteit Brussel (HUB) en de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst (W&K).
Om het belang van Br(ik te onderstrepen was de top van de vijf instellingen aanwezig op de hoogste verdieping van de nieuwe Hogeschool Sint-Lukas, waar het uitzicht op de Noordwijk fenomenaal is. Een reclameplaatje voor de grote stad. VUB-rector Paul De Knop: "Wij moeten elkaar niet beconcurreren, de concurrentie speelt zich af op de internationale markt. Universitas staat gelijk aan internationalisering."
Vlaamse community
En bovendien: studenten kiezen steeds meer een universiteit in hun achtertuin. Hotel mama heeft de het kot verdrongen, Br(ik moet de studenten teruglokken. Wat Brussel als stad aantrekkelijk maakt voor buitenlandse studenten, moet ook studenten van hier te lande kunnen bekoren. Brussel telt 75.000 studenten, 50.000 Franstalige en 25.000 Nederlandstalige.
Maar hoe moeten laatstejaarsscholieren ervan overtuigd worden dat Brussel - zegt Antwerpenaar De Knop - een fantastische stad is om te studeren? Niet via de ouders. Niet via de leraars. Maar via andere jonge mensen.
Op de webstek van Br(ik (www.brik.be) getuigen studenten over Brussel, wat ze leuk vinden aan de stad, maar ook wat ze graag anders zouden zien. Zegt Nathalie: "Ja, het is een grote stad, met grotestadsproblemen. Maar verder is het aan jou om je deze stad toe te eigenen. Ja, er zou wat dat betreft wel wat meer wij-gevoel mogen zijn qua Vlaamse community. Het is nu te veel ieder voor zich. Een studentenplatform zou het verschil kunnen maken, ook al omdat we dan zelf aan de knoppen mogen zitten." Antwoordt Laurie: "Nieuwe ontwikkelingen gebeuren hier. Als je wilt, kun je zelf met iets nieuws starten en mensen mobiliseren om mee te doen. Wat dat betreft vind ik een organisatie als Br(ik een spannend idee. Maar het belangrijkste vind ik dat je als Vlaamse student participeert in een groter idee, dat je een wij-gevoel schept."
Net zoals voorheen bij Quartier Latin kunnen studenten bij Br(ik terecht voor een kot. Dat is het begin. En al zijn de vastgoedprijzen in Brussel torenhoog, de prijs van de studentenkoten is volgens Lieven Boelaert van Br(ik de jongste tien jaar in Brussel niet sterker gestegen dan in andere studentensteden.
Behalve voor hulp bij het zoeken van een kot zorgt Br(ik voor een MIVB-abonnement - in de toekomst ook voor een fiets -, voor een sportkaart en voor gidsjes voor culinair en uitgaansvertier. Voorts gaat Br(ik volop lobbyen bij politici en culturele instellingen om de zaak van de studenten te bepleiten. Er komen nog promotiecampagnes op internetsites en in magazines. Zeven studenten gaan via facebook reclame maken voor Brussel als studentenstad.
Pascal Smet heeft veel pak geld veil voor Br(ik. Jaarlijks krijgt de organisatie 2.268.000 euro. De subsidie voor het inrichten van koten vervijfvoudigt net niet: van 220.000 naar één miljoen euro. Smet is ook niet tegen een samenwerking met de Franstaligen. Maar geld van de Vlaamse gemeenschap moet wel dienen om huisvesting voor studenten aan Nederlandstalige hogescholen te creëren. In de toekomst moeten pas afgestudeerden die in Brussel willen blijven ook nog een tijdje hun kot kunnen blijven doorhuren, als overgangsmaatregel. Smet: "We moeten Brussel - samen met Muntpunt - als studentenstad op de kaart zetten in Vlaanderen en in de wereld."
Smet heeft binnenkort een ontmoeting met zijn Franstalige evenknie, minister van Hoger Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS), om Brussel ook samen te promoten.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.