Brits slachtoffer 22/3: ‘Alleen maar minachting en argwaan vanuit België’

© Belga
14/03/2018
Charlotte Dixon-Sutcliffe en Henry

| Charlotte Dixon-Sutcliffe en Henry

"Al die maanden dat we in België verbleven na de aanslagen van 22 maart 2016, hebben we geen hulp van de autoriteiten gekregen. Geen morele steun, geen administratieve, geen financiële." Zo blikt Charlotte Dixon-Sutcliffe vandaag vanuit het Britse Nottingham terug op de periode in Brussel. Haar man, David Dixon, een Britse 50-jarige IT-consultant, kwam om het leven bij de aanslag in metrostation Maalbeek.

"We leefden op het moment van de aanslag al vier jaar in Brussel met onze zoon Henry, toen 8 jaar, en waren van plan er nog jaren te blijven", vertelt Charlotte. "Maar na de aanslag had ik het zeer moeilijk. Ik kon met mijn autistische zoon eigenlijk alleen overleven dankzij de hulp van een Brits hulpfonds, The Charitable Fund, en met de steun van collega's van David in het bedrijf waar hij werkte. Zij zamelden geld voor ons in die eerste drie maanden.”

"Terugkeren naar Groot-Brittannië was de enige optie, anders kwam ik met mijn kind in Brussel op straat terecht."

“Hoewel ik het gevraagd heb, was er geen psychologische steun beschikbaar voor mijn zoon. Pas na vele maanden kreeg ik van de Commissie voor Slachtofferhulp te horen dat Henry en ik elk 7.000 euro zouden krijgen. Uiteindelijk werd duidelijk dat ik niet in België kon blijven wonen. Ik keerde vijf maanden na de aanslagen terug naar Groot-Brittannië. Het was de enige optie, want anders had ik met mijn kind op straat moeten leven in Brussel."

‘Stel je niet aan’

"Ik ben nooit gecontacteerd door de Belgische politie, totdat ze mij leerden kennen op de herdenking van de aanslagen in maart vorig jaar. Mails die ik naar het federaal parket in Brussel stuurde, bleven onbeantwoord. Uiteindelijk is toch één persoon ons ter hulp geschoten, Olivier Lauwers, een ambtenaar van de dienst voor Slachtofferhulp, de enige persoon van de officiële autoriteiten die ons ooit heeft terzijde gestaan."

"Als slachtoffer moet je echt vechten voor je rechten, en zo word je een tweede keer slachtoffer."

"Of ik zal deelnemen aan de herdenking in Brussel op 22 maart weet ik nog niet. Als ik terugkijk op de voorbije twee jaar, zie ik bij de Belgische overheid een houding van minachting en argwaan tegenover de slachtoffers. 'Ach, er sterven dagelijks mensen, hou toch op met je aan te stellen', die houding voel ik steeds in contacten met de overheid, en ook met de verzekeringen. Het komt erop neer dat je als slachtoffer moet vechten voor je rechten. Zo word je een tweede keer slachtoffer."

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni