Brugmannziekenhuis bespaart energie (en geld)
Het Plage-project bewijst zijn nut, stelt Evelyne Huytebroeck (Ecolo), Brussels minister van Leefmilieu en Energie. De initiatiefneemster van het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie - kortweg Plage -, een middel om energie in grote gebouwen te besparen, probeerde dat tijdens een persconferentie te bewijzen met een massa cijfers en tabellen.
De vijf aan het project deelnemende ziekenhuizen verminderden over een periode van drie jaar hun gas- met 14,3 procent en hun elektriciteitsverbruik met 0,6 procent. In totaal zouden ze 1,37 miljoen euro uitsparen en 4.000 ton CO 2 minder uitstoten. Maar wat betekent dat in de praktijk? In het geval van het Brugmannziekenhuis nam energiebeheerder Laurence Caussin het verbruik onder de loep. Onder meer op haar aanraden zijn de nieuwe gebouwen niet langer zes, maar zestien centimeter dik geïsoleerd. Tevens wordt de ventilatie fors beperkt en de warmterecuperatie opgevoerd. Zonnepanelen, geïnstalleerd over een oppervlakte van 330 vierkante meter, verwarmen nu het sanitair water voor de patiënten. Op de ramen zit een microswitch die de verwarming stopzet wanneer iemand een venster open zet. Daarnaast wordt de verlichting intelligent gestuurd, en koud water via de plafonds, in plaats van airconditioning, zorgt voor verfrissing in de kamers. De site Horta van het Brugmannziekenhuis kreeg 98.000 euro steun van het Gewest, de site Paul Brien in Schaarbeek 35.000 euro, aldus Caussin.
Naast de ziekenhuizen namen ook tientallen 'energieverslindende' gebouwen (scholen, gemeentehuizen, zwembaden en sportcomplexen) uit zeven Brusselse gemeenten deel aan het project. Bij hen daalde het gasverbruik met 15,8 procent en het elektriciteitsverbruik met 4,3 procent. In totaal zouden ze zo 1,33 miljoen euro besparen.
Door de technische en financiële begeleiding binnen het Plage-project, dat geen structurele subsidies krijgt, wil de overheid vastgoedeigenaars bewustmaken rond energiebesparing. Dat geldt zowel bij bouw en renovatie als bij het dagelijkse beheer van gebouwen.
Lees meer over: Laken , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.