Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft eind juli drie al langer bestaande moskeeën officieel erkend. Zij kunnen nu een islamitisch comité oprichten, de moslimvariant van een kerkfabriek, om voortaan staatssteun te krijgen. ‘Goed nieuws voor de transparantie’, zegt ULB--islamologe Corinne Torrekens.
Brussel erkent drie moskeeën: 'Goed voor transparantie'
De moskeeën El Mohsinine in de Zwedenstraat in Sint-Gillis, Al-Inaba op de Gentsesteenweg in Sint-Agatha-Berchem en Centre Culturel Arrayane in de Gemenebeemdenstraat in Neder-Over-Heembeek zijn eind juli officieel erkend door het Gewest. Alleen erkende moskeeën kunnen aanspraak maken op financiële steun van de overheid.
Staatsveiligheid en Justitie geven advies
Om erkenning te verkrijgen moet een moskee aan bepaalde criteria voldoen en zelf een aanvraag indienen bij de bevoegde overheidsdiensten. Bij de erkenning gaat het Brussels Gewest niet over één nacht ijs, het gaat om een jaren durende procedure. Minister-president Vervoort houdt bij de beslissing rekening met het advies van de Staatsveiligheid, de FOD Justitie en de Moslimexecutieve in België.
België telde tot voor kort ongeveer 80 erkende moskeeën: 14 in het Brussels gewest, 39 in Wallonië en 28 in Vlaanderen. Na onderzoek door de Staatsveiligheid gaf Minister van Justitie, Koen Geens (CD&V), op 23 december 2016 een positief advies voor de erkenning van 30 nieuwe moskeeën, waarvan vijf in het Brussels Gewest.
Justitie heeft zeven nog lopende adviesaanvragen voor moskeeën in Brussel. Eén daarvan werd pas in 2017 ingediend, voor het Centre Culturel Averoës in Jette.
17 erkende moskeeën in Brussel
De drie nu erkende moskeeën bestaan al langer. El Mohsinine ('De weldoeners') bestaat al meer dan 35 jaar en is een van de grootste moskeeën van Brussel. Ook Al-Inaba bestaat al bijna 35 jaar en werd tot nu toe door de gelovigen zelf gefinancierd. Het Centre Culturel Arrayane, in Neder-Over-Heembeek, bestaat sinds 2005.
Door de erkenning hebben de moskeeën recht op, afhankelijk van hun grootte, één tot drie imams van wie het salaris door de overheid betaald wordt. Ze kunnen, net als kerken, subsidies aanvragen voor grote renovaties van de gebouwen of om een eventuele schuldenlast over te nemen.
Met de drie nieuwe erkende moskeeën erbij zijn er nu 17 erkende islamitische gebedshuizen in het gewest. Daarvan bevinden er zich vijf op het grondgebied van Molenbeek, vier in Schaarbeek, twee in Sint-Gillis, en één in respectievelijk Brussel-Stad, Elsene, Vorst, Neder-Over-Heembeek, Sint-Agatha-Berchem en Anderlecht.
‘Goed nieuws voor transparantie’
Minister Geens pleitte er woensdagavond voor om niet-erkende moskeeën te vragen de namen van hun imams door te geven aan de Moslimexecutieve. Als een moskee erkend wil worden, moet ze die namen al opgeven, meteen het belangrijkste voordeel van de erkenning, reageert Corinne Torrekens, sociologe en islamologe aan de ULB.
“Elke moskee die erkend wordt is goed nieuws voor de transparantie”, zegt Torrekens. “We weten precies wie de imams zijn, ze moeten ook al over een verblijfsvergunning beschikken. De niet-erkende moskeeën kunnen ook rondreizende imams aanwerven, die in verschillende moskeeën of landen actief zijn. Radicale predikers glippen zo makkelijker door het net, zoals bijvoorbeeld in Verviers of Es Satty in Diegem.”
Toch leidt de erkenning maar tot beperkte controle. “Het gaat vooral om de financiën. Maar dat betekent niet dat er geen geld uit het buitenland meer kan komen. De erkenning door de overheid geldt immers alleen voor de gebedsruimte, niet voor de vzw die vaak culturele activiteiten heeft of taallessen geeft in het gebouw. Het valt niet precies te achterhalen waar die haar geld vandaan haalt.”
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.