Tegen het einde van deze week zullen 4.000 rusthuisbewoners gevaccineerd worden in Brussel. Of het personeel in de woonzorgcentra sneller gevaccineerd zal worden, hangt af van de garanties over de tweede dosis. Die zijn er nu ook, bevestigt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "We hebben daarom beslist om het personeel in de woonzorgcentra al vanaf 18 januari te vaccineren", aldus Neven.
Brussel gaat sneller vaccineren vanaf 18 januari
De Brusselse vaccinatiecampagne is zoals gepland van start gegaan in de woonzorgcentra. Deze week zijn de bewoners van 53 woonzorgcentra aan de beurt, goed voor zo'n 4.000 prikjes. In Vlaanderen klinkt al langer kritiek over het tempo waaraan de vaccins in Vlaanderen worden toegediend. Daarmee rijst ook de vraag of Brussel het tempo niet moet verhogen. “Wij gaan al zo snel mogelijk”, verzekert Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo). “Tegen het einde van de maand zullen alle Brusselse rusthuisbewoners een eerste dosis gekregen hebben.”
Ook Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, maakt zich sterk dat de vaccinatiecampagne in Brussel snel vooruitgaat. “Wij dienen deze week 4.000 vaccins toe. In Vlaanderen gaat het deze week om 6.000 vaccins, terwijl de proporties anders zijn”, zegt Neven. “We zijn al sneller dan Vlaanderen en dat mogen we in de verf zetten.”
Versnellen?
Om bescherming te bieden tegen het coronavirus moet het vaccin van Pfizer/Biontech dat nu gebruikt wordt, een tweede keer worden toegediend, zo’n drie weken na de eerste inenting. Voor elk vaccin dat in Brussel wordt toegediend, wordt een tweede dosis op voorraad gehouden. Zo wil Brussel een situatie vermijden waarbij de rushuisbewoners die vandaag een vaccin krijgen niet meer op tijd kunnen rekenen op de tweede noodzakelijke prik.
“Met de vaccinatie van het grote publiek kunnen we vermoedelijk tegen juni of juli beginnen, al hangt alles natuurlijk af van het aantal vaccins dat geleverd zal worden."
In Vlaanderen had bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) gisteren aangekondigd dat de tweede dosis niet meer in de diepvriezer zal blijven zitten vanaf volgende week, omdat Pfizer zou garanderen dat de tweede dosis op tijd geleverd zal worden. “Ik heb nog niet op papier gezien dat Pfizer effectief garandeert dat de tweede dosis op tijd geleverd zal worden, al kan dat elk moment veranderen”, zei Inge Neven woensdagochtend nog op Radio 1.
Intussen is die garantie er wel. Daardoor hoeft ook Brussel de tweede dosis niet meer te reserveren in de diepvriezer, waardoor het personeel van de woonzorgcentra een week vroeger dan aanvankelijk gepland aan de beurt komt. "We hebben daarom beslist om al op 18 januari te beginnen met de vaccinatie van het personeel van de woonzorgcentra", bevestigt Neven. "We gaan proberen om naast de bewoners die dan aan de beurt zijn ook het personeel erbij te nemen. Daardoor kunnen we de vaccinatie versnellen." Tegen het einde van die week, op 22 januari, zouden alle rusthuisbewoners een eerste vaccin moeten hebben gekregen.
Wanneer is de rest aan de beurt?
In de loop van februari zouden alle Brusselse rusthuisbewoners een tweede keer gevaccineerd moeten worden. “We gaan ervan uit dat we in februari ook kunnen beginnen met de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel. In maart volgt de eerstelijnszorg, parallel met de andere zorgverleners”, gaat Neven verder. “We vermoeden dat de tweede fase, 1B, vanaf april kan beginnen. Dan worden 65-plussers en een deel van de risicopatiënten ingeënt.”
“Met de vaccinatie van het grote publiek kunnen we vermoedelijk tegen juni of juli beginnen, al hangt alles natuurlijk af van het aantal vaccins dat geleverd zal worden”, aldus Neven nog. Tot vandaag was het vaccin van Pfizer/Biontech het enige goedgekeurde vaccin. Daarvan heeft België er vijf miljoen besteld, goed voor 2,5 miljoen gevaccineerde Belgen. Het Moderna-vaccin, waarvan België 2 miljoen dosissen besteld heeft, kreeg vanmiddag ook een positief advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap en wordt daarmee het tweede vaccin dat op grote schaal zal worden uitgerold.
"Tegen april zullen alle vaccinatiecentra klaar zijn, verspreid over het Brusselse grondgebied.”
De vaccins worden evenredig verdeeld onder de gewesten. Hoe snel de andere vaccins goedgekeurd en geleverd zullen worden - België heeft er in totaal al meer dan 20 miljoen besteld bij verschillende producenten - zal de snelheid van de vaccinatiecampagne beïnvloeden.
Vaccinatiecentra
Eerder vandaag had Maron al aangekondigd dat er tegen maart een vaccinatiecentrum komt aan de Heizel. Tegen april zou Brussel verschillende vaccinatiecentra moeten tellen. “Alles loopt volgens schema en daar mogen we best trots op zijn”, zegt Neven. "Tegen maart hopen we een viertal vaccinatiecentra te hebben."
Maron had al aangegeven dat een aantal bestaande testcentra ook gebruikt zullen worden als vaccinatiecentrum. Naast het vaccinatiecentrum aan de Heizel komt er al zeker een testcentrum in het centrum van Brussel, mogelijk aan testcentrum Pacheco. "De gesprekken lopen nog, maar Pacheco zal wellicht als hub fungeren", aldus Neven.
Hoe dan ook is het de bedoeling dat de Brusselaar zich zal kunnen laten vaccineren in een vaccinatiecentrum in de buurt. Neven: “Tegen maart zullen er vaccinatiecentra klaar zijn voor de vaccinatie van het zorgpersoneel. Voor fase 1B zullen alle vaccinatiecentra klaar zijn. Tegen april zullen die verspreid zijn over het Brusselse grondgebied.”
Over de manier waarop de burger zal worden uitgenodigd voor een vaccin, heerst momenteel nog onduidelijkheid. Waarschijnlijk komt er wel een registratieproces zoals dat ook voor de testcentra bestaat. "We zijn nog aan het onderzoeken hoe we iedereen die in aanmerking komt voor een vaccin kunnen uitnodigen, via post of e-mail bijvoorbeeld. We gaan ervan uit dat men een reservatie in het centrum zal kunnen maken, zodat alles vlot verloopt."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , vaccinatie coronavirus
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.