'Brussel investeert te weinig in slimme camera's'

FVDE
© BRUZZ
10/10/2016

Brussel telt met zijn 1.300 camera's ruim genoeg toestellen. Alleen zijn de meeste van die camera's te verouderd. Dat zegt politievakbond NSPV. “Er moeten meer intelligente camera’s bijkomen, maar daarvoor is er te weinig geld.” Brussels staatssecretaris voor digitalisering Bianca Debaets (CD&V) ontkent de kritiek.

Uit een studie van Brussels Studies is gebleken dat het Brussels Gewest in totaal 1.365 camera’s telt, plus nog eens 1.800 camera’s van de NMBS. De politie heeft er 796.

Een goede zaak, zegt Mario Thys van NSPV. “Je kan nooit genoeg camera’s hebben, zolang je binnen de wet blijft werken. Het is voor ons een heel interessant middel om zaken op te sporen en om bewijsmateriaal te verzamelen. Het laat ons vooral toe om daders van misdrijven op heterdaad te betrappen.” Volgens de vakbondsman lenen camera’s zich niet om grote criminaliteit mee aan te pakken, maar zijn ze vooral geschikt voor kleine misdrijven zoals sack- en carjackings.

Criminaliteit verplaatst zich
Een neveneffect van de camera’s is dat de criminaliteit zich verplaatst. “En dat duurt niet lang”, zegt Thys. “Eenmaal er een camera geïnstalleerd wordt, duurt het meestal nog geen twee dagen vooraleer de criminelen hun actiegebied verplaatsen. Ze trekken dan gewoon naar een gebied waar nog geen camera’s hangen. En ze merken dat snel genoeg, want camera’s zijn doorgaans zichtbaar genoeg.”

Hoewel Thys de toename van het aantal camera’s toejuicht, betreurt hij dat er te weinig geïnvesteerd wordt in moderne, slimme camera’s. Er zijn wel gemeenten die investeren in slimme camera’s voor bijvoorbeeld sluikstorters, maar toch is het nog niet voldoende.

Nummerplaatherkenning
“Inzake intelligente camera’s hinken we hopeloos achterop”, klinkt het bij NSPV. Er bestaan bijvoorbeeld systemen met geïntegreerde nummerplaatherkenning, een principe dat perfect toepasbaar is en zeer nuttig zou kunnen zijn: je kan er bijvoorbeeld geseinde voertuigen mee opsporen. Toch hebben we in Brussel veel te weinig dergelijke camerasystemen. Veel camera’s zijn nog van het verouderde, klassieke type dat gewoon beeld opneemt. Om dan iemand op heterdaad te kunnen betrappen moet een agent dag en nacht de beelden in de gaten houden.”

De reden dat de slimme camera’s slechts beperkt worden gebruikt, is van financiële aard, zegt Thys: “Zo’n systemen vergen een enorme investering, en geld is altijd een probleem.” Bovendien is er veel meer nodig dan gewoon een camera installeren: “Je moet iemand hebben die op dispatching zit, je moet de databank up-to-date houden, en je moet meteen interventieploegen kunnen uitsturen. In dat alles wordt helaas veel te weinig geïnvesteerd.”

'Erg veel geïnvesteerd'
Staatssecretaris Debaets is het niet eens met de kritiek. “We hebben met het Brussels Gewest net erg veel geïnvesteerd in een centraal cameraplatform waarop camerabeelden van verschillende politiezones en de MIVB uitgewisseld en bekeken kunnen worden", zegt Debaets.

"Daar gaat twee miljoen euro per jaar naartoe, een verdubbeling ten opzichte van vroeger. Bijkomend zullen we in Brussel de komende maanden en jaren nog veel zogenaamde ANPR (automatic number plate recognition) camera’s bijplaatsen. Die zullen dienen voor de handhaving van de lage emissiezone. We gaan er ook de snelheid mee controleren in de Leopold II tunnel door middel van trajectcontrole. Voor de ANPR-camera’s voorzien we 3 miljoen euro gespreid over twee jaar.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni