| Je kunt je aangekochte drone niet eens in openlucht testen.

Drones doen dromen. Zo droomt onze hoofdredacteur ervan een drone het zwerk in te schieten wanneer de 20 kilometer door Brussel begint. Op naar de Heizel dus, waar vrijdag Drone Days van start is gegaan, een beurs voor - jawel - drones. Maar waar in Brussel mag je eigenlijk vliegen met die dingen? Het antwoord is simpel: nergens.

Meer zelfs, wie naar www.droneguide.be surft, ziet dat je om verschillende redenen niet boven Brussel mag vliegen. Omdat het Koninklijk Paleis hier staat, omdat er diverse gevaarlijke (gas)installaties zijn, omdat vliegen boven het centrum van Brussel in regel verboden is. Maar vooral omdat de luchthaven zo dichtbij is.

“Logisch”, zegt iemand van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV), die liever niet met z'n naam in de media komt. “Brussel ligt in de Controlled Traffic Region van Brussels Airport. Alle luchtverkeer boven Brussel wordt via de luchtverkeersleider in Zaventem geregeld. En die wil natuurlijk vermijden dat een voor de radar onzichtbare drone met een vliegtuig botst.”

En toch

Gelukkig kun je een uitzondering aanvragen. Die wordt geregeld toegekend. Voor de inspectie van flatgebouwen, hoogspanningslijnen of windmolens bijvoorbeeld. Maar dan nog moet je die dagen op voorhand aanvragen, en heb je een ‘bewijs van bevoegdheid’ nodig. Niet handig dus als er zich iets spontaans, zoals rellen, voordoet.

"Er moet een opdeling van het luchtruim komen. Die bijvoorbeeld de laagste honderd meter voor drones voorbehoudt.”

Maar ook pakjesleveringen door drones zijn dus nog niet voor morgen. “Toch kun je dat niet tegenhouden”, klinkt het bij het DGLV. “Er moet een opdeling van het luchtruim komen. Die bijvoorbeeld de laagste honderd meter voor drones voorbehoudt.”

Nu al mogen drones maximaal 90 meter hoog, al heeft dat meer met het noodzakelijke visueel contact te maken, dan met de vliegtuigen. “Die segregatie van het luchtruim is men nu op Europees niveau aan het bekijken. Al is dat nog niet voor morgen”, voegt Belgocontrol toe.

De politie mag wel

Dan heeft de politie meer mazzel. Zij valt, net als de brandweer en andere staatszaken onder de noemer ‘staatsvluchten’, en moet geen toestemming vragen. Maar gebruikt de politie ook drones? “Jazeker”, zegt Dennis, die drones aan de federale politie verkoopt. “Bijvoorbeeld toen mensen uit de jungle van Calais de Belgische grens overstaken. Of als er een zwaar ongeval is gebeurd. In plaats van een tekening te maken, sturen ze een drone de hoogte in, die een foto maakt.”

Politiedrone

| De politie ziet u.

De lokale Brusselse politiezones beschikken niet over zulke drones. “Toch niet bij mijn weten”, zegt Johan Berckmans, hoofdcommissaris bij Zone West. Wel zou de Brusselse overheidsdienst Preventie en Veiligheid over drones en opgeleid personeel beschikken, die ze inzetten ten dienste van die lokale politie.

Minister-president Vervoort (PS) gaf daar in 2016 alvast groen licht voor, onder meer voor het monitoren van massa-evenementen. Bij een arrestatie in Brussel zou al een drone gebruikt zijn, weet Dennis.

Samengevat

Enkel de politie mag in Brussel met drones spelen. Tenzij…tenzij het om een recreatieve, lichte drone gaat. Die lager dan 10 meter blijft. En niet over wegen, mensen en fabrieken vliegt. En dan nog alleen op privéterrrein aangestuurd wordt. Dan mag het wel.

Misschien is het daarom dat Drone Days, nochtans aangekondigd als hét Europese treffen voor Droneliefhebbers, plaatsvindt helemaal achterin de hal van die andere expo, waar het ook voor drones allemaal begon: Photo Days.

Nog tot en met 11 maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Luchtvaart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni