Brussel nu al wereldtop in passiefbouw

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
11/04/2010
Minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) heeft de voorbije drie jaar negentien miljoen euro subsidie gegeven aan voorbeeldgebouwen. Op een totaal van 176 kandidaten zijn er 117 projecten bekroond. Samen zijn ze goed voor 266.789 vierkante meter duurzaam, energiezuinig en ecologisch bouwen.

Huytebroeck maakte vorige week, bij de bekendmaking van de 41 laureaten van 2009, nog eens duidelijk waarover het gaat: "Uitmuntendheid op het vlak van energie, natuurlijk, maar ook inzake ecobouw, milieubescherming, stadsintegratie, architecturale kwaliteiten... Steeds met behulp van bestaande technieken die financieel binnen de perken blijven!"

Het Gewest beloont niet alleen duurzame projecten, er is volgens Huytebroeck ook al een en ander echt gerealiseerd: "De tachtigduizend vierkante meter aan nieuwe en zelfs gerenoveerde gebouwen volgens de passiefstandaard plaatsen het Brussels Gewest in de top-vijf van passiefsteden ter wereld. Brussel staat er goed voor om hét voorbeeld te worden inzake duurzaam bouwen, in een combinatie van milieubescherming, sociale gelijkheid en economische haalbaarheid."

De project­oproep 2009 leverde zestig inzendingen op; 41 hiervan kunnen rekenen op een subsidie van honderd euro per vierkante meter. Huytebroeck is blij dat 48 procent van de inzendingen renovatieprojecten zijn. De passiefnorm is bijna standaard geworden.

Drie voorbeelden van bekroonde projecten. Het OCMW van Brussel bouwt 79 sociale passiefwoningen in de Bruynstraat in Neder-Over-Heembeek. De huurders zullen hun energiefactuur door tien gedeeld zien. Huytebroeck vindt ook de architecturale kwaliteit van het project opmerkelijk: "Die kwaliteit is essentieel, want ze beïnvloedt de levenskwaliteit en de harmonie van een geslaagde stadsintegratie." Huytebroeck ziet met lede ogen aan dat heel wat 'duurzame-gebouwen­labels' architecturaal niet zoveel voorstellen.

Een tweede project ligt in de Dwarsstraat in Sint-Joost-ten-Node, waar een huis omgevormd werd tot drie lage-energie­appartementen. De ecobouw is er fel doorgedreven: 24 centimeter houtvezel­isolatie voor het dak, tien centimeter voor de kalklagen, ecologische verf, twee regenwatertanks, een groengevel en ra­men uit gelabeld hout. Opvallend: de eigenaar gaat beneden wonen en is van plan
om de tweede en derde verdieping over
te dragen aan een sociaal verhuurkantoor.

Een derde project ten slotte is de verbouwing van de brouwerij Belle-Vue langs het kanaal in Sint-Jans-Molenbeek tot een hotelcomplex met 150 kamers. Ook hier waren het de lage energiebehoeften die Huytebroeck verleid hebben.

Nu de individuele projecten goed lopen, is volgens Huytebroeck de tijd aangebroken om wijken aan te pakken. Wordt dus zeker vervolgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni