Brussel telt voor het eerst 1,1 miljoen inwoners
Nooit eerder telde de hoofdstad zoveel inwoners. Ook niet tijdens de bevolkingspiek na de Tweede Wereldoorlog of in de jaren 1960. De cijfers komen van het Rijksregister en zijn openbaar gemaakt door Le Soir.
De statistieken van het Rijksregister brengen ook vreemdelingen die wachten op hun regularisatie in rekening. In Brussel leven vele duizenden in die situatie.
Het nieuwe bevolkingscijfer betekent een toename met 1,6 procent tegenover een jaar eerder. De trend is echter niet nieuw. Vanaf 2000 kent Brussel een stijgende bevolking.
Meer inwoners én meer stadsvlucht
"Vooral het internationale migratiesaldo -het verschil tussen vertrekkers en nieuwkomers- zorgt ervoor dat de Brusselse bevolking blijft groeien", legt VUB-demograaf Didier Willaert uit aan brusselnieuws.be. "Samen met de hoge vruchtbaarheidsgraad van de jonge Brusselse bevolking is dat de belangrijkste factor."
Willaert benadrukt dat de groei geenszins betekent dat de stadsvlucht gestopt is. "Integendeel, de laatste jaren neemt die zelfs nog toe. Alleen is het fenomeen minder sterk dan de twee eerste factoren. Ook Antwerpen, Luik en Charleroi zien die stadsvlucht trouwens aanhouden."
Gemeentelijke verschillen
Tussen de negentien gemeenten bestaan wel opmerkelijke verschillen. Procentueel stijgt de bevolking het meest in Molenbeek. Ook Brussel-Stad, Anderlecht en Schaarbeek gaan er fors op vooruit.
Andere gemeenten kennen dan weer een kleine daling (Evere, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Pieters-Woluwe) of een status-quo (Elsene, Watermaal-Bosvoorde).
Uitdaging
De stijgende bevolking is een uitdaging voor de politiek. Onder meer de woningmarkt zal nog meer onder druk komen. De stijging situeert zich bovendien vooral in de armere gemeenten.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.