Brussel is het meest digitaal geletterde gewest in België. Dat blijkt uit een studie van de Belgische Gezinsbond. Desondanks is er nog veel werk aan de winkel, zegt het Brusselse computerleercentrum Maks vzw. ‘We moeten oppassen voor sociale uitsluiting.’
Brusselaar is meest digitaal geletterd
Lees ook: Coderdojo leert kinderen vanaf 7 jaar programmeren: 'In alles zit tegenwoordig een computer'
De Gezinsbond legde een enquête voor aan 1015 mensen, waarvan 108 Brusselaars (niet beperkt tot Nederlandstaligen). Daaruit bleek dat 14 procent van de deelnemers in 2016 nog steeds geen computer en geen internetverbinding heeft.
Er werd ook een vergelijking gemaakt tussen de drie gewesten. Over het algemeen is België nog niet genoeg digitaal gealfabetiseerd, maar de Brusselaar komt er iets beter uit dan de Vlaming en de Waal.
Zo hebben Brusselse computergebruikers betere internetvaardigheden. Maar 15 procent kan geen informatie opzoeken op het internet, tegenover 19 procent in Vlaanderen en 27 procent in Wallonië. Het onderzoek toont vergelijkbare cijfers voor het versturen van e-mails.
De Brusselaar scoort ook beter op online financiële redzaamheid. Zo kan 80 procent van de Brusselaars zonder problemen online betalen met een kaartlezer, tegenover 60 procent van de Vlamingen en 50 procent van de Walen.
Dezelfde top-3 komt terug bij online facturen, formulieren voor een sociale uitkering, online betalingsdiensten zoals PayPal en belastingaangiftes. Ter illustratie: 51 procent van de Brusselaars kan perfect online zijn belastingen berekenen, tegenover maar 32 procent in Vlaanderen en 23 procent in Wallonië.
‘Digitale kloof moet dicht’
De Gezinsbond heeft niet meteen een verklaring voor de Brusselse voorsprong. "Mogelijk wordt er in Brussel net iets meer ingezet op avondcursussen waarin de vaardigheden worden aangeleerd waarop wij hebben getest," zegt Yelena Busschots van vzw Maks, waarmee de Gezinsbond samenwerkte voor de studie.
Vzw Maks levert een Brusselse testvloer voor digitale alfabetisering. “Wij hebben filialen in Molenbeek en het Anderlechts Kuregem,” vertelt directeur Veronique De Leener. “Daar wonen heel wat kansarme mensen die financieel en sociaal uitgesloten dreigen te worden uitgesloten, omdat ze niet met een computer kunnen werken.”
Daarom starten bij de vzw in september een aantal nieuwe cursussen. Die lopen elke dag, tot en met juli. Op 9 september kan je je met korting inschrijven, dan kost een cursus minder dan één euro per uur.
“Zo werken we op lange termijn aan algemene digitale geletterdheid, zodat iedereen uiteindelijk mee kan. Op korte termijn pleiten we voor het behoud van offline alternatieven, zoals formulieren per post en papieren overschrijvingen.”
Ook Brussels staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets reageert op het nieuws: "“Ik ben verheugd dat de Brusselaar digitaal sterker staat dan de Vlaming en de Waal. Toch blijven we verder investeren in het dichten van de digitale kloof in Brussel.” Het Gewest investeert verder in openbare computerruimtes, wifi-hotspots, supersnelle internetverbindingen voor scholen en ICT-projecten voor kansarme jongeren.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.