Brusselaar sorteert slechts 25 procent van zijn afval

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
22/02/2012
De Brusselaar sorteert een kwart van zijn afval. Dat ligt ver onder de Europese doelstelling (50 procent) en mijlenver van wat Vlaanderen bereikt (75 procent). De hoeveelheid restafval blijft stijgen.

D e Brusselaar is sinds januari 2010 verplicht om huishoudelijk afval te sorteren. Dat leverde in dat jaar mooie cijfers op: restafval (witte zakken) daalde met negen procent; pmd (blauwe zakken) steeg met maar liefst 64 procent.

Aan die positieve trend lijkt een einde te komen. In 2011 is er een daling van het opgehaalde afval in gele en in blauwe zakken (min 16 procent). Volgens Net Brussel is de kwaliteit van dat gesorteerd afval wel beter.

De productie van restafval stijgt van 305.741 ton naar 315.983 ton in 2011. Als de bevolkingsstijging in rekening wordt gebracht, is er wel een lichte daling van het restafval: van 281 naar 276 kilo per inwoner.

Er zijn grote regionale verschillen. Brussel produceerde vorig jaar 276 kilo restafval per inwoner, in Vlaanderen was dat gemiddeld 150 kilo, in Antwerpen 166 kilo.

Dat verschil tussen Vlaanderen en Brussel is niet onlogisch. Vlaanderen zet al veel langer in op een efficiënt afvalbeleid. Wie veel rest­afval produceert, moet daar ook voor betalen: via een betaalzak, in sommige gemeenten zelfs per gewicht. Daarnaast haalt Vlaanderen ook organisch afval op en is er een betere regeling rond grofvuil.

Tegen 2020 moet ook de Brusselaar de helft van het afval gesorteerd krijgen. Dat is een Europese doelstelling.

Staatssecretaris Emir Kir (PS) gelooft dat het mogelijk is. In zijn nieuwe Netheidsplan 2012-2017 staan een aantal aanzetten om de Europese doelstelling te halen. Zo gaat Net Brussel de ophaling van organisch afval bestuderen en in de nabije toekomst de ophaling ervan op vrijwillige basis organiseren. Daarnaast zal het dumpen van grofvuil in de containerparken niet meer ongelimiteerd kunnen. Elke Brusselaar krijgt per jaar een gratis maximum. Daarna wordt het betalen. Een betaalzak voor restafval komt er niet.

De meest ophefmakende verandering is een andere organisatie van de ophalingen. Blauwe en gele zakken zullen vanaf 1 april niet meer elke week worden opgehaald, maar alternerend om de andere week. De ophaling van tuinafval wordt veralgemeend in heel Brussel, met uitzondering van de Vijfhoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni