Twee Syrische gezinnen hopen binnenkort naar Brussel te reizen met een humanitair visum betaald door het burgerinitiatief 'Een visum, een leven'. De Dienst Vreemdelingenzaken moet zich nu over de aanvraag buigen.
Brusselaars helpen Syrische vluchtelingen aan visum
'Een visum, een leven' is opgericht door enkele Brusselaars die vinden dat ons land meer kan en moet doen voor Syrische oorlogsvluchtelingen. "We herdenken de verschrikkingen van ons oorlogsverleden, maar weigeren bescherming te bieden aan burgers die een smerige oorlog ontvluchten aan de andere kant van de Middellandse Zee", vertelt juriste en bedrijfscoach Anne-Laure Losseau in MO*.
In 2015 heeft België voor slechts 225 Syrische vluchtelingen een verblijfsvisum voorzien, mensen die in hoofdzaak al in Europa geraakt zijn. "België vertelt trots in de media dat het aan meer dan 90 procent van de Syrische asielaanvragers bescherming biedt, maar vergeet erbij te vertellen dat deze mensen daarvoor eerst een dodentocht via de zee moesten ondernemen."
De burgerbeweging wil gezinnen in nood een legale oplossing bieden via een humanitair visum. Losseau reisde zelf naar Turkije om het visumdossier van twee gezinnen correct in te dienen. De families komen in aanmerking voor een humanitair visum omdat ze elk een kind hebben dat dringende medische hulp nodig heeft. "We hopen dat de Dienst Vreemdelingenzaken tegen eind juli of begin augustus een antwoord formuleert", zegt Losseau aan brusselnieuws.be.
3.000 euro visumkosten
De visumkosten lopen op tot bijna 3.000 euro (voor vier volwassenen en acht kinderen), allemaal betaald door sympathisanten. "Deze families hebben alles verloren en bevonden zich in uiterst precaire omstandigheden in Syrische vluchtelingenkampen, vlakbij de Turkse grens", aldus Losseau. "De twee Syrische families hebben onvoldoende persoonlijke middelen om hun bestaan in Turkije te financieren. Daarom financieren wij hun verblijf en de kosten van de visumaanvragen met eigen middelen - gesteund door sympathisanten, vrienden en familie - gedurende de ganse procedure."
'Een visum, een leven' leerde de gezinnen kennen via de Schaarbeekse apotheker Ghazi Al Rass, zelf een Syriër. Het burgerinitiatief steunt op ongeveer 45 mensen en werkt al zes maanden aan het dossier. De groep stelt zich ook garant om de eerste opvang en de integratie van de families in België te begeleiden en sponsoren.
Naar schatting 4 miljoen Syriërs zijn op de vlucht voor het oorlogsgeweld in hun land. De helft van hen verblijft in de buurlanden Turkije en Libanon.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.