brussel.blogt.be: de weblog over Brussel

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
04/01/2006
Sinds september heeft ook Brussel een (Nederlandstalige) stadsblog. Voor degenen die er ook in 2005 niet in geslaagd zijn de 21ste eeuw binnen te treden: 'blog' is de afkorting van 'weblog' en fungeert als internationale term voor de populaire log- of dagboeken die mensen bijhouden op het internet, en die door elke internaut kunnen geraadpleegd worden.

Veel blogs zijn het initiatief van individuen, maar er wordt rond bepaalde thema's ook geblogd in groepsverband. Het stadsleven kan zo'n thema zijn en daarom besloot Brusselaar Peter Forret op een mooie dag in juni om naar het voorbeeld van de Gentse stadsblog de Brusselse evenknie brussel.blogt.be op te richten. De blog ging officieel in september van start met de hulp van een tiental medewerkers waar zich al snel enkele gelegenheidsbloggers bij voegden.

De blog zit vrij eenvoudig in elkaar. Op de startpagina staan de recentste tekst- en fotobijdragen. Daarnaast kan je alles wat al verschenen is op de blog ook per categorie ('Podium & cultuur', 'Resto, café & nachtleven', 'Actualiteit') raadplegen.

'Faits divers' is misschien wel de aardigste categorie. Voor het verzamelen van broodje-aapverhalen of stadsimpressies die de andere media niet halen, is zo'n blog natuurlijk ook het aangewezen forum. Zo meldt een blogger dat hij net verhuisd is naar een straat die niet bestaat. De Renbaanlaan (avenue de l'Hippodrome in Watermaal-Bosvoorde) bleek niet in de databanken van Sibelgas noch in die van de taxibedrijven vermeld te staan. Een bewoner van Elsene laat weten hoe hij op weg naar de markt aldaar aan 'linguaspotting' doet (zoveel mogelijk vreemde talen registreren) terwijl hij zich naar aanleiding van de ophokplicht voor vogels zorgen maakt over het lot van de Egyptische nijlgans die zich aan de vijvers van Elsene ophoudt.

Sint-Odomarus
Op de blog staan ook enkele mooie foto's, zoals die van een uitzonderlijke zonsondergang boven Brussel of van de besneeuwde daken zoals ze na de recente sneeuwval te zien waren vanuit de Brusiliatoren in Schaarbeek.

Zeer grappig is de foto die een blogger nam van De Koninklijke Muziekkapel van het Heilig Hart en de Zalige Hersenen van Sint-Odomarus aan de Maas, die op de Nationale feestdag deelnam aan de wereldrecordpoging om de grootste fanfare aller tijden op de been te brengen terwijl ze zelf slechts drie man en een paardenkop telde.

Fijn is ook de fotoquiz 'Ontdek je plekje' waarbij je moet raden waar precies hetgeen op de foto staat afgebeeld zich bevindt.

Toch zijn niet alle categorieën even gestoffeerd. Wat 'People & Lifestyle' of 'Shopping' betreft tonen de bloggers zich bijvoorbeeld minder mededeelzaam dan je zou kunnen verwachten. In het algemeen lijdt de blog klaarblijkelijk nog een beetje aan een gebrek aan actieve medewerkers en belangstellenden die hier en daar een reactie achterlaten.

In de categorie 'Actualiteit' lees je van een aantal mensen hun mening over de omstreden Gaia-campagne of het tekort aan Nederlandstalige dokters in de stad, en in 'Podium & cultuur' schrijven twee of drie mensen dat ze het concert van Hoover­phonic, Daan of dEUS hebben gezien. Maar zelden ontspint zich een echte discussie over dat soort zaken.

Kartonnen croissants
Populair was dan weer wel het gebrek aan goede bakkers in de hoofdstad. Waarbij Raf opwierp: "Overal waar je komt vind je enkel opgezette, gekartonneerde versies van croissants, koffiekoeken of pistolets. Alsof ze opgespoten zijn, gefixeerd met een glanzend stijfmiddel. Alsof ze enkel bedoeld zijn om tentoongesteld te worden. Met glazuur om de tand des tijds te doorstaan. Vijf bakkers in mijn nabije omgeving en geen één haalt de standaardnorm."

En Wouter antwoordde: "Weet je, toen ik nog een klein ventje in de westfluteren was, had je 's zondags de keuze: boterkoeken met en boterkoeken zonder rozijntjes. En alleen 's zondags! De bakkers hadden tijdens de week geen koeken (we schrijven hier ca 1970). Mijn eerste vakantie bij mijn oom te Brussel was op dat vlak dan ook een revelatie: behalve boterkoeken 'met' en 'zonder' lagen hier de godganse week zoetige rijkdommen uitgestald waar ik zelfs niet van had kunnen dromen."

Om nog meer van dat soort stadskronieken te mogen lezen, moeten we hopen dat het grote potentieel aan Nederlandstalige Brusselaars zich de komende maanden aangesproken voelt om mee te werken. Brussel.blogt is een site die veel mensen kan interesseren en waar je als stadsbewoner ook iets aan kan hebben. Het taalgebruik is overigens ook zeer oké.

Er is ook werk gemaakt van de links (in een stukje over de kunstige paardenmolens op de kerstmarkt staat bijvoorbeeld een link naar de website van Panamarenko). En wat het belangrijkste is: brussel.blogt is geen sektarische bedoening waar een paar zelfgenoegzame ingewijden hun onnozele meninkjes op kwijt willen.
Alleen dat rijk geïllustreerde item over de uitlatingen van Freya Vandenbossche aan het adres van de Nederlandse politici hoort duidelijk niet thuis op de blog. Misschien laat het ook iets te duidelijk uitschijnen dat de meeste Brusselse bloggers tot nog toe mannen zijn. Laat alle m/v's met talent die zich geroepen voelen dus contact opnemen met Peter Forret via brussel@blogt.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni