Brussels Airport heeft in verschillende kranten een pagina advertentieruimte gekocht om de overheid dringend een "stabiel wettelijk kader" voor de vliegroutes te vragen en te reageren op de discussie over de strengere geluidsnormen die Brussel wil invoeren. Die zullen volgens sommigen tot een massaal vertrek van luchtvaartmaatschappijen uit Zaventem leiden.
Brussels Airport adverteert in kranten over vliegroutes
"In de voorbije weken zijn er heel veel zaken gezegd over ons. Verschillende partijen vertelden onwaarheden of halve waarheden", zegt woordvoerster Nathalie Van Impe van de luchthaven. "In naam van de 60.000 mensen die bij ons werken, wilden we een aantal zaken op een rijtje zetten." De luchthaven zegt "een constructieve dialoog" voor ogen te hebben.
De advertentie is getiteld "5 feiten over Brussels Airport". De luchthaven wijst onder meer op het belang van de luchthaven voor de werkgelegenheid: elke dag werken 3.000 Brusselaars en 14.600 Vlamingen op Brussels Airport. "Dat maakt van de luchthaven de grootste privéwerkgever van de Brusselaars en na de haven van Antwerpen de grootste groeipool van Vlaanderen. Tegen 2020 zullen 15.000 bijkomende jobs gecreëerd worden", luidt het.
Over de geluidsoverlast zegt de luchthaven dat die met meer dan de helft is gedaald sinds 2000, omdat luchtvaartmaatschappijen gestimuleerd werden om te investeren in moderne, performante en dus stillere vliegtuigen.
In een derde punt luidt het bovendien dat Brussels Airport niet de enige luchthaven is die dicht bij een grote stad ligt. Voorbeelden zijn onder meer Parijs (19 kilometer), Madrid (13 kilometer) en Amsterdam (11 kilometer).
Ten vierde stelt de luchthaven dat het weghalen van het vrachtvervoer "economische en sociale zelfmoord" zou betekenen. "Het vrachtvervoer is onlosmakelijk verbonden met het passagiersvervoer want 30 procent van de goederen vliegt mee met passagiersvluchten. Brussels Airport biedt een netwerk naar alle delen van de wereld aan dankzij zijn 230 rechtstreekse bestemmingen", staat er uitgelegd.
Het pamflet eindigt met een duidelijke oproep aan de overheid. "Het ontbreken van een stabiel wettelijk kader voor de vliegroutes creëert een algemene onzekerheid. Een wet stemmen over het gebruik van deze routes is dringend en in het voordeel van iedereen: omwonenden, luchthaven, luchtvaartmaatschappijen en passagiers."
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.