Brussels gerecht houdt gevangenisdirecteur aan
Onderzoeksrechter Wim De Troy, bekend van Operatie Kelk, wenste zondag zijn voertuig op de binnenkoer van de gevangenis van Sint-Gillis te parkeren. Dat bevestigt Michel Jacobs, federaal secretaris van de Franstalige socialistische vakbond CGSP Amio. Toen aan De Troy de toegang geweigerd werd, liet hij drie personeelsleden oppakken.
Het ging om een directeur, adjudant en de verantwoordelijke voor de toegang tot de gevangenis. Het gevangenispersoneel voerde nadien actie. Omstreeks 21 u werden de drie vrijgelaten. Op dat ogenblik stopte het personeel de staking.
Pittig detail: onderzoeksrechter De Troy liet de drie oppakken door de politie van de Vlaams-Brabantse gemeente Zaventem. Dat is opmerkelijk, aangezien de gevangenis onder de politiezone Zuid valt. Fanny Wellens, woordvoerster voor de zone Zuid, zegt aan Brusselnieuws.be dat een onderzoeksrechter beroep mag doen op een andere politiezone. "Maar het is wel uitzonderlijk. Mogelijk is er een link met de zaak waarvoor hij in de gevangenis was." De Troy kwam naar de gevangenis voor een drugszaak.
Stefaan De Clerck reageerde in het Radio 1-programma De Ochtend dat het gevangenispersoneel correct heeft gehandeld. "De reactie om mensen op te pakken voor verhoor lijkt me buiten verhouding," zei de ontslagnemende minister van Justitie.
Verschillende vakbonden hopen dat de zaak niet zonder gevolgen blijft. Het ACV spreekt over een "flagrante vorm van machtsmisbruik".
De Clerck zal de zaak onderzoeken en verslag overmaken aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Die beslist dan of er een tuchtprocedure tegen De Troy komt.
Lees meer over: Samenleving , Politiek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.