Brussels Gewest beschermt 7 opmerkelijke bomen

© brusselnieuws.be
13/02/2012
De Brusselse regering beschermt 7 opmerkelijke bomen. Daarbij onder meer apenbomen, venijnbomen en een treurbeuk. In totaal zijn in Brussel nu ruim honderd bomen beschermd.

Volgens minister-president Charles Picqué (PS), tevens bevoegd voor Monumenten en Landschappen, zijn deze bomen "stuk voor stuk van grote erfgoedkundige waarde".

Het Brussels Gewest telt vandaag op zijn grondgebied een honderdtal opmerkelijke bomen die beschermd worden. Door de recente regeringsbeslissing komen daar de volgende zeven bomen bij:

  • Okkernoot (Juglans regia) in Mignot Delstanchestraat 98, Elsene. De okkernoot is een soort die men zelden aantreft in Brussel en nog minder in particuliere tuinen. De boom heeft een omtrek van 308 centimeter op zijn breedste punt, wat hem tot het tweede dikste exemplaar in zijn soort van het Gewest maakt.
  • Rode beuk (Fagus sylvatica f. purpurea), Kasteleinsstraat 22 in Elsene. Met een omtrek van 387 centimeter staat hij opgetekend als vierde dikste exemplaar in zijn soort in Elsene. Wellicht dateert de boom van vóór de aanleg van de wijk in de jaren 1870.
  • Twee apenbomen (Araucaria araucana), Ninoofsesteenweg 1005 in Sint-Jans-Molenbeek, in het vroegere park van het kasteel van Moortebeek. De bomen hebben een omtrek van meer dan 2 meter. De kronen hebben een diameter van respectievelijk 7 en 9 m en zijn meer dan 15 m hoog. De apenboom is een soort die erg in trek was aan het einde van de 19de eeuw . Deze twee exemplaren getuigen daarvan. Wellicht werden ze aangeplant bij de aanleg van het park en de bouw van het kasteel in 1896. Ze behoren tot de grootste exemplaren in Brussel.
  • Treurbeuk (Fagus sylvatica f. pendula) Amerikastraat 17 in Sint-Gillis. De treurbeuk staat op het binnenterrein van een huizenblok en geeft uit op de achterkant van het Hortamuseum aan de Amerikastraat 23-25. Wellicht dateert de boom uit de periode waarin het huizenblok werd opgetrokken, aan het einde van de 19de eeuw. De boom heeft een omtrek van 235 centimeter (2003), een stam die zich uitstrekt tot 1,5 meter en een kroon met een diameter van om en bij de 10 meter.
  • Twee venijnbomen (Taxus baccata), Eugène Plaskysquare in Schaarbeek. De venijnboom mag dan al een inheemse en veel voorkomende soort zijn in België, toch zijn er niet veel dergelijke bomen in de openbare ruimte in Brussel. De bomen dateren van de aanleg van het plein begin 20ste eeuw.

Deze 7 bomen zij tevens opgenomen in de wetenschappelijke inventaris van opmerkelijke bomen van de Directie Monumenten en Landschappen. Die lijst bestaat sinds 2002 en groeit gaandeweg. Intussen telt de lijst zo'n 5.600 bomen. Men kan ze bekijken op http://bomen-inventaris.irisnet.be.

Het doel van deze inventaris is het behoud en de bescherming van het Brusselse bomenerfgoed. Enkel het honderdtal geklasseerde bomen mag zeker niet gekapt worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni