Brussels instituut werkt mee aan Mars-project van ESA
Serge Pieters is docent dieetleer en werkt vanuit het Institut Paul Lampin op de campus Saint-Luc mee aan het Melissa-project van de ESA. Samen met experts van verschillende Europese universiteiten onderzoekt Pieters hoe astronauten in hun eigen voeding kunnen voorzien op Mars. Omdat er geen dieren leven, focussen de onderzoekers zich vooral op planten.
"Het is de bedoeling dat de astronauten alles zelf kunnen doen op Mars. Een astronaut heeft ongeveer vijf kilo water, lucht en voedsel nodig om te overleven," aldus Pieters. "Als je weet dat de heenreis zes maanden duurt, men 500 dagen op Mars wil blijven en er vervolgens nog eens zes maanden nodig zijn om terug te keren, dan zie je zo dat de hoeveelheid aan voedsel dat men mee zou moeten nemen gigantisch groot is."
Momenteel wordt onderzocht hoe men op aarde, in een gesimuleerde atmosfeer zoals op Mars, aardappelen, tarwe en soja kan kweken. Pieters: "Vervolgens gaan we na of de voedingswaarde van de planten, die in die labo-situatie gekweekt werden, afdoende resultaten geeft en tot slot moeten we hiermee recepten voor de astronauten ontwikkelen."
De ESA zal pas in 2030 mensen naar Mars sturen. Toch wordt er nu al volop onderzoek gevoerd naar het telen van eigen groenten, want er zijn heel wat onbekende factoren waarmee rekening gehouden moet worden. "Er is één grote onbekende waar we nog geen vat op hebben en dat is de zwaartekracht op Mars," legt Pieters uit. "We kunnen die hier op aarde niet simuleren en dus weten we niet of die een positieve of nefaste invloed zal hebben op de planten."
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.