Het Brussels Parlement zal het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada, CETA, niet goedkeuren als niet aan een reeks voorwaarden voldaan wordt. Dat staat in een resolutie aan de federale regering die vrijdag werd goedgekeurd met een alternatieve meerderheid van 39 stemmen (socialisten, cdH en DéFI) tegen 24 stemmen van de federale meerderheid. Er waren nog 18 onthoudingen van de groenen, PVDA en Vlaams Belang.
Brussels Parlement tegen EU-handelsverdrag met Canada
Eerder kondigden ook het Waals parlement, het parlement van de Franse gemeenschap en de COCOF in resoluties aan CETA niet te zullen goedkeuren. Dinsdag verklaarde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström dat het CETA beschouwd zal worden als een "gemengd" verdrag, wat betekent dat de nationale en deelstaatparlementen ook hun zeg krijgen. Ze wil het verdrag wel al voorlopig in werking laten treden zodra het Europees Parlement en de ministers van Handel groen licht gegeven hebben.
Maar het Brussels Parlement verzet er zich expliciet tegen in de resolutie. Het wil dat Europese verdragen met derde landen aan een aantal voorwaarden voldoen, waar CETA niet aan voldoet. Zo moeten de verdragen normen inzake arbeid en leefmilieu bevatten en clausules over de rechten van de mens en het UNESCO-verdrag over diversiteit van cultuuruitingen. Verdragen moeten ook uitgaan van het voorzorgsprincipe. Tenslotte moet er bij de onderhandelingen transparantie zijn.
De federale meerderheidspartijen waren erg scherp voor de resolutie. "We hopen met onze fractie en onze partij dat België, en Brussel in het bijzonder, als Europese hoofdstad, zich niet ridicuul zal opstellen ten aanzien van de Canadese bondgenoten", zei Brigitte Grouwels (CD&V) over het "ambitieuze en evenwichtige akkoord". Stefan Cornelis (Open Vld) en Armand De Decker (MR) haalden uit naar het "populisme" van de indieners van de resolutie. Cornelis wees erop dat het akkoord goed zal zijn voor een economische groei van 12 miljard euro in tien jaar en voor prijsdalingen voor de consument. Een neen of onthouding van de Belgische federale staat of deelstaten zal volgens hem opnieuw een kaakslag geven aan de EU.
"Het is onverantwoord dat het Brussels parlement het CETA akkoord wil torpederen zeven jaar nadat ze een onderhandelingsmandaat gegeven heeft en twee jaar na het afsluiten van de onderhandelingen. Dit legt een hypotheek op haar internationale en diplomatieke geloofwaardigheid en op de economische welvaart van dit land", vond Johan Van den Driessche (N-VA).
Lees meer over: Samenleving , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.