Brussels parlement werkt aan wettelijk kader voor petities

Brussels parlement werkt aan wettelijk kader voor petities

Bram Van de Velde
© Brussel Deze Week
15/04/2016

Veel petities blijven momenteel na hun inlevering te vaak dode letter. Daarom werkt het Brussels parlement aan een wettelijk kader om petities toch op de politieke agenda te krijgen.

Artikel 28 van de Belgische Grondwet stelt dat iedereen het recht heeft een verzoekschrift of petitie in te dienen bij de openbare overheid. Alleen, over de voorwaarden waarop dat moet gebeuren staat niets geschreven. Daar wil het Brussels halfrond nu verandering in brengen. Er ligt een ontwerptekst klaar voor een ordonnantie tot wijziging van de nadere regels voor de uitoefening van het petitierecht.

De ordonnantie voor het petitierecht is een van de maatregelen die het Brussels parlement neemt om Brusselaars meer bij het politieke leven te betrekken. De tekst is een compromistekst, gedragen door meerderheid en oppositie.

Voorwaarden

Om het onderwerp van een petitie op de politieke agenda te krijgen, zijn vijfduizend handtekeningen nodig. Bijkomende voorwaarde is dat alle ondertekenaars gedomicilieerd moeten zijn in Brussel. Als het aantal handtekeningen gehaald is, heeft de indiener van de petitie automatisch het recht om gehoord te worden in een hoorzitting van het parlement.

Het is echter niet uitgesloten dat de hoorzitting niet kan doorgaan als het quotum van vijfduizend handtekeningen niet gehaald wordt. Het parlement kan beslissen om de hoorzitting toch door te laten gaan,

Parlementslid Annemie Maes (Groen) verheugt zich op de komst van de ordonnantie, al vindt ze het ook een gemiste kans. "Voor mij volstaan drieduizend handtekeningen om een petitie te laten voorkomen. In Vlaanderen, een gewest met zes miljoen inwoners, moet een petitie vijftien duizend handtekeningen halen, zo'n 0,25 procent van de bevolking. Vijfduizend handtekeningen in Brussel staat gelijk aan zo'n 0,5 pct van de bevolking. Bovendien worden veel mensen uitgesloten. Studenten en pendelaars en andere mensen die hier niet wonen, maar de stad wel gebruiken, kunnen niet gehoord worden."

Een concrete datum wanneer de ontwerptekst ter stemming voorligt in het parlement is er nog niet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni